Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spännande in i det sista – HIFK:s ishockeydamer tog sitt första guld någonsin

Uppdaterad 21.03.2023 22:18.
 HIFK:n Karoliina Rantamäki kannattelee pokaalia kun pelaajat juhlivat 3-2 ja Suomen mestaruuden voittoa jääkiekon naisten Liigan kolmannessa loppuottelussa HIFK - Kiekko-Espoo Helsingissä.
Bildtext HIFK fick fira sitt första FM-guld.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Det blev inte tredje gången gillt för Kiekko-Espoo som har vunnit de två senaste säsongerna i damernas hockeyliga. Istället vann HIFK för första gången efter en dramatisk uppgörelse.

HIFK ledde med 2-0 i matchsegrar inför kvällens drabbning och de såg till att ta vara på sin chans.

Men att det var ett revanschsuget Kiekko-Espoo som kom till spel i den avgörande matchen var det inget snack om. Esbolaget inledde matchen starkt och dominerade stora delar av den första perioden. De hade flera bra chanser på mål och det var bara en tidsfråga innan ett av försöken skulle nå nätmaskorna, vilket skedde med fyra minuter kvar av perioden.

Kort efter sitt ledningsmål drog dock Kiekko-Espoo på sig en utvisning som hemmalaget inte var sena med att utnyttja. Reduceringsmålet gjordes av Sanni Vanhanen och ställningen i periodvila var 1-1.

Händelserik match

I andra perioden var det ett annat HIFK som ställde sig på isen. Spelet var mycket jämnare och båda lagen kom till flera bra lägen. Matchens snyggaste mål kom då HIFK:s Michaela Pejzlova tog sitt lag upp i ledningen för första gången i matchen. Hemmalaget kontrade och Pejzlova fullborade anfallet med ett snyggt mål upp i krysset.

Resten av matchen färgades av flertaliga utvisningar och videogranskningar.

När den tredje perioden började lida mot sitt slut såg HIFK ut att gå mot en säker seger. Men med dryga minuten kvar lyckades Kiekko-Espoos Emmi Rakkolainen lirka in pucken från en nästan omöjlig vinkel och matchen var plötsligt reducerad. Dock hann Esbolaget knappt tänka på förlängning innan HIFK punkterade matchen med endast en halvminut kvar av matchen. Domaren visade först att det inte var mål men efter videogranskning godkändes Sanni Vanhanens skott.

Första guldet

HIFK och Kiekko-Espoo möttes även ifjol i finalen. Då var det Esbolaget som gick vinnande ur spelet. HIFK har fyra mästerskapsmedaljer från tidigare, tre brons och ett silver, men får nu för första gången fira ett guld.

– Senaste årens erfarenheter har gjort oss starka. Laget förlorade förra året men nu visade de att de inte är förlorare längre. Bra feelis och mycket hårt jobb står bakom, säger huvudtränaren Saara Niemi till Cmore.

Inför hemmapubliken, som uppgick till 1300 personer, fick hemmalaget fira sin seger. Hur kvällen framskrider är ändå inte klart för laget.

– Jag vet inte ännu hur vi ska fira, men fira ska vi, säger spelaren Julia Liikala till Cmore.

Resultat:

HIFK-Kiekko-Espoo x-x (1-1, 1-0, 1-1)

16.01 0-1 Lisette Täks (Nea Katajamäki) vg

18.50 1-1 Sanni Vanhanen (Karoliina Rantamäki, Clara Rozier) pp

32.55 2-1 Michaela Pejzlova (Julia Liikala, Karoliina Rantamäki)

58.26 2-2 Emmi Rakkolainen (Reetta Valkjärvi) um

59.24 3-2 Sanni Vanhanen (Clara Rozier, Julia Liikala) vg

Diskussion om artikeln