Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vårstädningen av Helsingfors gator har inletts: kom ihåg att flytta bilen då din gata rengörs

Uppdaterad 21.03.2023 20:58.

Smuts och damm som samlats på gatorna under vintern ska bort, och rengöringen sätter vanligtvis igång då nattfrosten tar slut. Cirka 2500 kilometer väg ska rengöras.

Bilister uppmanas att hålla koll på och följa parkeringsskyltarna som visar att man måste flytta sin bil. Om en bil är på en gata som ska städas, så flyttas den och bilägaren får böter på 91 euro.

Helsingfors stads planeringsservice för gaturengöring erbjuder en textmeddelandetjänst via vilken man kan meddelas när en gata ska städas och en karta där man kan se vilken gata som ska rengöras till näst.

Relaterat

Förtjäna pengar genom att köra runt i Pargas, plocka virtuella bär och kolla gatornas skick

Pargas stad ska samla in data om gatornas skick med hjälp av ett mobilspel.

Om två veckor, lördagen den 13 maj, börjar en crowdsourcad kartläggning.

Den som vill vara med ska med sin bil köra runt på Pargas gator.

I mobilspelet är Pargas gator fyllda med virtuella bär och frukter, och om du lyckas samla in dem först får du pengar inbetalda på ditt bankkonto.

Man kan tjäna upp till tjugo euro per timme tills Pargas hela gatunät på 85 kilometer är kartlagt.

Samtidigt görs en motsvarande kartläggning bland annat i Loimaa, Kyrkslätt och Kajana.

Skyltar vid vägen till infarten till Hangö.

Gatorna snyggas upp till Hangös 150-års jubileum

Många gator är i dåligt skick med fnasiga kanter och gropar.

Borgå sopar bort tusen ton sand från gatorna

Ett säkert vårtecken är när städerna börjar sopa bort sandningssanden från gatorna.

I Borgå har man jobbat med det sedan första veckan i april. Det har lett till ganska mycket gatudamm i luften eftersom vädret varit torrt. Fuktig sand dammar mindre.

De stora långsamma maskinerna som samlar upp sand kör omkring på olika ställen i staden. I centrum kan vissa gator och parkeringsområden bara putsas nattetid.

Från och med nästa vecka ska gatuavdelningen jobba två nätter per vecka med det. Som tidtabellen nu ser ut ska alla gator vara putsade vecka 19, alltså andra veckan i maj.

De senaste vintrarna har det gått åt extra mycket sand eftersom det varit så halt. Den här vintern använde Borgå omkring 4 000 ton sand. Av det uppskattar underhållsmästare Ville Kaasinen att staden lyckas samla in ungefär 1 000 ton sand.

Den insamlade sanden förs till Domargårds avfallscentral. Den undersöks så den inte innehåller orenheter och kan sedan återanvändas för markarbeten på Domargård.

Gatorna i Åbo tvättas först nästa vecka

I Åbo har det tidvis varit riktigt dålig luftkvalitet på grund av allt gatudamm i luften.

– Det är fortfarande frostgrader om nätterna, så man kommer åt att börja tvätta gatorna ordentligt först nästa vecka i Åbo, säger underhållschef Mari Helin vid Åbo stad.

Åbo stad har börjat sopa bort sand från gatorna och en del gator har också kunnat tvättas så att man fått bort damm från dem.

I dag väntas det regna mot eftermiddagen och det skulle hjälpa situationen med gatudamm.

Hal gångtunnel i Borgå

Borgåborna överraskades av både is och vatten: ”Föret är uselt”

Tisdagen den 14 mars drar ett oväder över Östnyland. Snöfallet övergår i regn. Regnet sköljer bort sanden från de isiga trottoarerna och vattenpölar bildas. Utmanande är bara förnamnet för fotgängare och cyklister som tar sig fram i snålblåsten.