Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå bygger ny evenemangspark med rum för 6000 personer – viktig för stadens turism

Uppdaterad 22.03.2023 08:38.
Jan-Christian Forsman och Torbjörn Karlsson
Bildtext Evenemangsparken i Kokon byggs upp intill skidbacken, i bakgrunden syns hus på Västra åstranden.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

I sommar är det dags att ta i bruk den nya evenemangsplatsen som byggs som bäst invid slalomcentret i Kokon i Borgå. Utåt kommer det att se ut mest som en grusplan, men det är vad arrangörerna vill ha.

Tills vidare är det mest stängsel, grushögar och grävmaskiner på området som ligger vid foten av slalombacken, norr om kafébyggnaden. Men senast den 14 juli måste allt vara färdigt för då är det första evenemanget inprickat, nämligen Porvoon viinijuhlat.

Det är ännu aningen öppet vad området riktigt ska heta då det är färdigt. I vissa sammanhang har det kallats evenemangspark, i andra -plan och -plats.

Det ska bli en dryga 2 000 kvadratmeter stor asfalterad plan som är stabiliserad för att kunna hålla större scener.

Resten blir en grusplan på 4 000 kvadratmeter för publiken, beroende på evenemanget ska det finnas rum för 5 000–6 000 personer.

Kokonbacken i Borgå full med snö.
Bildtext Till vänster i bilden, ungefär där grushögarna nu ligger kommer den asfalterade planen som scenen kan stå på.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Evenemangsproducenterna vill inte ha något extra, de tar gärna en tom grusplan som de kan bygga upp sitt evenemang på, säger gatuinspektör Torbjörn Karlsson.

Runt området finns det ändå planer på att plantera träd för att rama in planen och göra det mera trivsamt.

Det finns många hus alldeles intill, norr om området. Men bygger man upp scenen mot skidbacken så blir det nästan som en amfiteater för publiken.

Gräsbacken dämpar fint det eko från konserter som annars skulle höras långt.

Jan-Christian Forsman och Torbjörn Karlsson.
Bildtext Gatuinspektör Torbjörn Karlsson och livskraftsexpert Jan-Christian Forsman.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Projektet är ett av stadsinfrans största för stunden, men det är också viktigt för staden med tanke på turism.

– Parken möjliggör massor av olika sorters evenemang, allt från stora musikfestivaler till hundutställningar och cirkus, säger Jan-Christian Forsman som jobbar som livskraftsexpert vid stadens marknadsföringsenhet.

En del av planen kan användas som parkeringsplats, men staden har räknat med att folk inte kommer till musikfestivaler i egen bil. Området är på gångavstånd från centrum.

Stabiliseringen är gjord, till midsommaren läggs asfalten. Efter det jämnas planen ut och planteringar samt belysning hämtas in. El och vatten ska också dras till området.

Karta över området.
Bildtext På bilden av området kan man se hur Kokonvägen ska dras om och gå från Konstfabriksgatan mot Kokonudden. Vägen kommer att gå alldeles intill evenemangsparken.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Ingenting annat är ännu inbokat förutom Porvoon Viinijuhlat, som inte har ett svenskt namn. Vinfestivalen den 14-15 juli bjuder sitt namn till trots också på musik i form av svenska artister som Veronica Maggio och Basic Element.

Bland finska artister hittar vi namn som Alma, UMK-vinnaren Käärijä, The 69 Eyes och Behm. Fler artister kommer att avslöjas längs med våren.

Mat och dryck kommer också att vara en viktig del av festivalen så evenemangsparkens kapacitet testas genast ordentligt.

Det ska komma vattenposter och elstolpar som tillför tillräckligt med elmatning, med moderna anslutningsmöjligheter.