Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Väljare lägger valsedel i låda
Bildtext I dag inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet både här hemma och utomlands.
Bild: Yle/Carmela Walder

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Förhandsröstningen i gång

I dag inleds förhandsröstningen i riksdagsvalet! Den pågår fram till nästa tisdag, 28 mars, i hemlandet och lördagen 25 mars utomlands.

Vi har samlat allt vad du behöver veta om förhandsröstningen i en och samma artikel. Där kan du kolla upp ditt närmaste röstningsställe, kandidaternas röstningsnummer och vad du behöver ha med dig när du röstar.

Känns det fortfarande som om du har noll koll på valet? Klicka här för att bekanta dig med våra största partier och vad de står för. Valkompassen kan också hjälpa dig hitta din kandidat.

Få finländare utomlands röstar

Det är svårt att engagera finländare som bor utomlands att rösta. I riksdagsvalet år 2019 röstade bara 13 procent av de finländare som bor utomlands.

Flest finländare hittas i Sverige: År 2019 fanns det över 120 000 röstberättigade finländare i vårt grannland. Men endast 10 000 av dem röstade i riksdagsvalet då. En orsak kan vara att finsk politik inte känns relevant efter en tid i Sverige.

– Man har inte samma nytta av den finska politiken som politiken som förs här i Sverige. Man röstar mer aktivt i svenska val, säger Jack Stenberg, ordförande för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige.

Allt fler dör på grund av droger

De drogrelaterade dödsfallen fortsätter öka. Kim är en av dem som efter flera år av missbruk lyckades dra sig ur drogträsket med livet och hälsan i behåll.

– Jag skulle göra nästan vad som helst för att ingen skulle behöva uppleva sådana saker som jag har gjort, säger Kim och konstaterar att ett självmordsförsök blev uppvaknandet som förde in honom på nykterhetens stig.

Kim vill se mer empati och mindre stigmatisering kring drogmissbruk. Läs mer om Kims berättelse här och vad forskare och politiker säger om drogpolitiken.

Rasismen mer synlig i skolorna

Rasismen ökar i de finlandssvenska skolorna, uppger experter. Många elever vägrar gå till skolan på grund av det sociala klimatet.

Många upplever att det inte görs någonting för att skydda de barn som far illa. Ofta handlar det inte om rasism som öppet riktat mot en person, utan mera rasistiskt tankesätt och beteende.

– Rasismen har blivit fulare, råare och elakare än den var 15 år sedan. Vi ser den mera. Förr var den mera i det dolda, säger rektor Agneta Torsell.

Sämre attityd till svenskan i finska skolor

Allt färre finskspråkiga ser nyttan av att kunna svenska, både i vardagen och på jobbet. Det visar en rapport som gjorts bland finskspråkiga elever i nian.

Attityden till det svenska språket går brant nedåt, och svenskakunskaperna är stadigt dåliga. Finskspråkiga elever är sämst på att skriva på svenska. De kunskaperna motsvarar betyg 5 eller lägre.

– De förstår inte att man inte klarar sig bara med engelska. Man behöver också kunskaper i andra främmande språk, det kan vara svenska eller kanske rentav något annat språk, säger Marita Härmälä som sammanställt rapporten.

Väder

I dag är det mulet med snöfall, snöblandat regn eller regn i landets södra och mellersta delar. Det är mellan -2 och +3 grader. Svag eller måttlig vind.

I norr är det klart eller halvklart med en temperatur på mellan -2 och -8 grader. Mest svag vind.

Meteorologiska institutet varnar för dåligt väglag i så gott som hela landet. I Österbotten och delar av mellersta Finland talas det om mycket dåligt väglag.