Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Handbollens slutspel startar med två kvartsfinalserier – favoriterna HIFK och BK-46 har skadeproblem

BK:s Miska Henriksson stoppas av två Sjundeåspelare.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Slutspelsstadiet i herrarnas handbollsliga inleds med två kvartsfinalserier på onsdag. Cocks och GrIFK har redan säkrat sina semifinalplatser, medan BK-46 och SIF samt HIFK och Dicken gör upp om de två sista platserna.

BK-46 kommer till kvartsfinalerna från den övre fortsättningsserien, och kommer att möta sin kära fiende SIF som slutade tvåa i den nedre fortsättningsserien. I det västnyländska derbyt går för förra säsongens mästare BK-46 in som favorit, men skadeläget oroar chefstränaren Andreas Rönnberg.

– Vår grupp är tunn för tillfället. Vi tappade fyra viktiga spelare innan jul och nu är Nico Rönnberg och Jac Karlssons spelskick osäkert på grund av skador, och även Ihor Skyba kan bli avstängd, kommenterar Rönnberg i handbollsförbundets pressmeddelande.

– Jag har aldrig varit med om ett liknande tapp av spelare i något lag, varken som spelare eller tränare.

SIF har också haft sin beskärda del av skador under hela säsongen, men läget ser ljusare ut inför slutspelet.

– Vi har äntligen kunnat vara friska och det har haft gott om spelare med på lagets träningar, säger SIF-tränaren Jan Hagman.

– BK och Sjundeå har en lång historia. Jag hoppas och tror att vi får hallarna fulla till kvartsfinalen.

Helsingfors-derby mellan HIFK och Dicken

Situation är lite liknande i den andra kvartsfinalen, Helsingfors-derbyt mellan HIFK och Dicken. HIFK från den övre fortsättningsserien, är en storfavorit på basis av resultaten under den här säsongen, men Rostislav Grininigs lag får inte åtminstone till inledningen av kvartsfinalen hela sin spelartrupp med.

– Tyvärr har vi fortfarande några skadade spelare som vi förväntar oss tillbaka nästa vecka. I våra senaste matcher har vi ändå spelat ganska bra som lag både i försvar och i anfall. Vi fortsätter därifrån, säger Grinishin.

– Derbyn tillför alltid något extra till matchen och jag tror att det kommer att elda upp oss ännu mer inför kvartsfinalen.

Med tanke på skadeläget ligger Dicken bra till inför kvartsfinalerna. Chefstränaren Ken Sirenius förlitar sig framför allt på gruppens rutinerade spelare med tidigare slutspelserfarenhet.

– Visst kan man säga så, även om vi nog också har många styrkor, andra säger Sirenius.

– HIFK är bättre än på många år och spelade en bra säsong. Naturligtvis kommer denna omgång av slutspelet att avgöra om deras säsong blir framgångsrik eller inte, så det finns säkert mycket att spänna sig över.

Kvartsfinalerna spelas med bäst-av-fem-systemet, och tre segrar ger en plats i semifinalerna. Kvartsfinalserien inleds med hemmamatcher för de högre rankade lagen BK-46 och HIFK. Semifinalisterna kommer att vara klara senast den 5 april.

Källa: handbollsförbundets pressmeddelande