Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förhandsröstningen har inletts – statsvetare: Nu börjar valet på riktigt

Man i grå tröja står framför gul vägg
Bildtext Statsvetare Thomas Karv ser framemot ett spännande val.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Idag inleddes förhandröstningen för riksdagsvalet. Enligt statsvetaren Thomas Karv är det en viktig dag speciellt för kandidaterna som nu börjar se lönen för allt slit komma.

Valkampanjen för riksdagsvalet går nu in i slutfasen i och med att förhandsröstningen kör igång. Förhandsröstningen pågår från och med 22 mars till 28 mars, och själva valet blir 2 april.

Enligt statsvetaren Thomas Karv har ivern att förhandsrösta ökat för varje val och han tror att trenden håller i sig.

– I senaste riksdagsvalet var det över 50 procent av väljarna som röstade på förhand och troligtvis kommer det att öka ännu mera i det här valet.

Karv räknar upp tre grupper som vanligtvis förhandsröstar.

– För det första de partitrogna väljarna som vet långt före valet vilket parti och vilken kandidat de kommer att rösta på. Även pensionärer tenderar att rösta på förhand samt studerande och unga.

Även om många röstar på förhand finns det en stor del potentiella väljare partierna kan nå under slutfasen av valkampanjen.

– Det finns mer att vinna här under slutspurten än vad tidigare var fallet när väljarna var mer lojala. Det lönar sig att försöka bredda sitt fält och plocka ströröster från områden och fält var man vanligtvis inte brukar få röster.

Det här leder enligt Karv till att det blir mer aggressivt ju närmare valdagen man kommer.

– Kandidaterna blir mer pressade och stressade. De har investerat tid och pengar och prestige i det här så det är mycket som står på spel för dem. Ju mer nervös man blir, desto mer aggressivt blir det.

– Nu börjar rösterna trilla in och lönen för allt slit man lagt ner komma. Det är nu som det riktiga allvaret börjar.

Karv: Kolla valkompassen och följ valdebatterna

För de som har svårt att hitta ett parti eller en kandidat att rösta på rekommenderar Karv valkompasserna.

– Där får man ändå en ganska bra överblick vilket parti som är närmast ens egna åsikter. Följ med debatterna, läs in dig djupare på kandidater och partier och tänk långsiktigt. Tänk på vad som är bäst för Finlands framtid på sikt.

För Karv har det redan en längre tid varit klart vem han ska rösta på och han kommer att förhandsrösta redan under första dagen.

– Jag ska samla ihop några vänner för lunch och sedan gå och rösta. Det blir halvhögtidligt. Det är något jag måste få gjort så att jag känner att jag gjort min samhälleliga plikt, sedan kan jag slappna av.

Diskussion om artikeln