Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rysk oligarks värdefulla gödsellast beslagtagen i hamnen i Kotka – första gången EU:s sanktioner stoppar fartyg i Finland

Uppdaterad 12.04.2023 11:39.
Järnvägsspår och tågvagnar i Kotka hamn.
Bildtext Gödsellasten väntar fortfarande på att få lastas i Kotka hamn.
Bild: Kalle Purhonen / Yle

En last med rysk gödsel har på grund av EU:s sanktioner mot oligarker beslagtagits i Kotka. Utrikesministeriet utreder just nu ifall lasten kan få undantagstillstånd att lämna hamnen.

Fraktfartyget Smew ligger fortfarande på redden utanför hamnen i Kotka och väntar på att få lasta gödsel från Ryssland, men Utsökningsverket i Finland har stoppat lasten från att åka vidare.

Gödselföretaget ägs av en av de ryska oligarkerna som finns på EU:s sanktionslista. Utrikesministeriet vill inte uppge vilken oligark det handlar om.

– Vi upptäckte via myndighetssamarbete att det finns gödsel som sannolikt tillhör en person som finns på EU:s sanktionslista. Enligt EU:s förordningar måste tillgångarna frysas om de upptäcks, säger Pia Sarivaara, ansvarig för Utrikesministeriets sanktionsteam, till Svenska Yle.

Utrikesministeriets sanktionsteam fick höra om gödsellasten förra veckan.

– Smew står ankrad utanför hamnen. Det är första gången en last har stoppats i hamnen av EU:s sanktioner, bekräftar Kimmo Naski, vd för hamnbolaget i Fredrikshamn och Kotka.

Utrikesministeriet utreder undantagstillstånd för gödsellasten

Utsökningsverket har tillfälligt beslagtagit lasten med gödsel, vilket i praktiken innebär att den inte får lämna hamnen. Utrikesministeriet behandlar just nu en ansökan om undantagstillstånd för att fortsätta exporten av lasten.

– Gödseln kan befrias från beslagtagningen om man kan konstatera att den är på väg till tredje land och att den behövs för att trygga den globala livsmedelsförsörjningen, säger Sarivaara.

Sarivaara låter förstå att det är sannolikt att ansökan uppfyller kriterierna och att gödsellasten småningom kommer att få åka vidare.

Containerlyftare i Kotka hamn.
Bildtext Kotka hamn är redo att lasta fartyget Smew då de får tillstånd.
Bild: Kari Saastamoinen/ Yle

Ryssland är världens största producent av gödsel för jordbruk och FN anser att gödseln har mycket stor betydelse för matproduktionen i världen. Samtidigt ägs flera av gödselföretagen av oligarker med nära kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin.

De personer som finns med på EU:s sanktionslista mot Ryssland är bland annat oligarker och affärsmän som via sin verksamhet kan stödja den ryska staten och hjälpa Ryssland att öka sina ekonomiska tillgångar.

Gödseloligarker på EU:s sanktionslista

Lasten kan vara värd över 10 miljoner euro

Enligt obekräftade uppgifter är gödsellasten i Kotka på 20 000 ton.

Gödselpriserna har stigit mycket kraftigt under det senaste året och ligger nu på mellan 480 och 600 euro per ton. Det här innebär att lasten kan vara värd mellan 10 och 12 miljoner euro på den globala marknaden.

Fraktfartyget Smew kan ta en bulklast på 23 433 ton och är registrerat på Cypern. Cypern är känt för att ha många ryska skalbolag och tvätta ryska pengar.

Enligt Kotka hamns fartygslista är Smew på väg till hamnen Acajutla i El Salvador i Centralamerika.

Uppgifter om vart Smew är på väg lades till kl. 16.06

Rättelse 12.4 kl. 11.38: Dmitrij Mazepins uppgifter har preciserats i faktarutan, så att det nu framgår att han äger 48 procent av Uralchem. Tidigare stod det att Mazepin ägde Uralchem.

Mer om ämnet på Yle Arenan