Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasabo åtalas för grovt bedrägeri – mannen kom över 40 000 euro i falska hyresintäkter

En man från Vasa står åtalad för grovt bedrägeri. Enligt stämningsansökan vilseledde mannen en representant för ett företag att betala hyra på 4 000 euro i månaden för en affärslokal. Det handlar om en restaurang i centrum av Vasa.

Den åtalade är företagets tidigare ägare. Mannen fungerade som mellanhand och vidarebefordrade betalningen till hyresvärden.

Den verkliga hyran var dock betydligt lägre, cirka 1 700 euro. Resten ska ha hamnat i den åtalade mannens egen ficka. Totalt handlar det om drygt 43 000 euro.

Bedrägeriet ska ha pågått mellan september 2018 och mars 2020. Åklagaren yrkar på ovillkorligt fängelsestraff för mannen.

Relaterat

Tre personer misstänks för bortförande av barn i Björneborg

Polisens förundersökning gällande ett misstänkt bortförande av barn har framskridit. I nuläget är tre personer misstänkta för både bortförandet och grovt frihetsberövande.

Det misstänkta bortförandet av barnet skedde i Björneborg i söndags. Därefter fördes barnet utomlands.

Hittills har en person häktats i sin frånvaro. Idag, torsdag, presenterar polisen för Satakunta tingsrätt att ytterligare en person ska häktas misstänkt för bortförande av barn och grovt frihetsberövande. Personen har suttit häktad sedan i måndags.

Dessutom har polisen i onsdags gripit en tredje person i ärendet, och kommer troligen även att presentera hen för häktning.

Kyrkan i Räckhals i Vanda antändes med flit

En brand bröt ut i kyrkan i Räckhals under tisdagskvällen. Polisen larmades till platsen vid halv tio tiden och då var släckningsarbetet redan över.

Branden skadade kyrkans tegelvägg, flera fönster och orsakade rökskador inne i fastigheten.

Det finns ett ögonvittne som såg den misstänkte gärningspersonen banka på kyrkans dörr. Senare såg ögonvittnet rök stiga upp bakom byggnaden och larmade därefter räddningsverket.

Den misstänkte är en cirka 30-årig man. Han är 164-175 cm lång och hade vid tillfället mörka byxor, en mörk munkjacka meden skjorta under med texten "RUN THC".

Fallet utreds under brottsrubriceringen förstörelse.

Artikeln uppdaterades klockan 14.08, tidigare stod det felaktigt onsdagskvällen.