Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Uganda antog extremt hård lag som gör det till ett brott att identifiera sig som hbtq

Anti-hbtq-lag debatteras i Ugandas parlament. - Spela upp på Arenan

Homosexuella har redan länge varit utsatta för svår diskriminering och våld i Uganda, men nu ges myndigheterna breda befogenheter att rikta in sig på människor som identifierar sig med hbtq-personer.

Ugandas parlament antog på tisdagen en ny lag som gör det till ett brott att identifiera sig som hbtq. Lagen förbjuder människor att identifiera sig som lesbiska, homosexuella, bisexuella, transpersoner eller queer (hbtq), rapporterar människorättsgruppen Human Rights Watch.

Anhängare av den nya lagen säger att den behövs för att man ska kunna straffa ett bredare spektrum av hbtq-aktivitet.

I det konservativa och religiösa Uganda anses hbtq hota nationens traditionella värderingar.

Mer än 30 afrikanska länder, inklusive Uganda, förbjuder redan samkönade relationer.

Lagen förbjuder också främjande av homosexualitet

Förutom samkönade samlag förbjuder lagen ”främjande av homosexualitet” och ”konspiration för att engagera sig i homosexualitet”.

Överträdelser kommer att medföra stränga straff för så kallad grov homosexualitet och livstids fängelse för homosex.

”Förvärrad homosexualitet” innebär bland annat homosex med personer under 18 år eller homosexuell aktivitet där förövaren är hiv-positiv, enligt lagen.

– Vår skapare Gud är glad över det som händer ... jag stöder lagförslaget för att skydda våra barns framtid. Det här handlar om vår nations suveränitet, ingen ska utpressa oss, ingen ska skrämma oss, sa parlamentsledamoten David Bahati under debatten om lagförslaget.

Ugandas president Yoweri Museveni
Bildtext President Museveni säger att västvärlden försöker tvinga andra länder att ”normalisera avvikelser”.
Bild: EPA-EFE

President Musevenis underteckning behövs

Lagförslaget kommer nu att gå till president Yoweri Museveni som kan välja att använda sitt veto eller att underteckna lagen.

Den 78-årige veteranledaren har tydligt signalerat att han inte ser frågan som en prioritet och att han skulle föredra att upprätthålla goda relationer med västerländska givare och investerare.

Han har ändå gjort flera antigay-kommentarer de senaste veckorna, och har också kritiserat västländer för att ha satt press på Uganda i frågan.

President Museveni sa nyligen att Uganda inte kommer att anamma homosexualitet, och hävdade att västvärlden försöker tvinga andra länder att ”normalisera avvikelser”.

President Museveni har länge motsatt sig hbtq-rättigheter och han undertecknade 2013 en anti-hbtq-lag. Västländer fördömde starkt lagen, och efter det avvisade en inhemsk domstol lagen med hänvisning till procedurfrågor.

De västerländska länderna borde sluta slösa mänsklighetens tid genom att försöka påtvinga andra människor sina sedvänjor

President Museveni i ett tv-sänt tal i parlamentet den 16 mars.

Lärare grips

Under de senaste veckorna har myndigheterna i Uganda slagit till mot hbtq-personer efter att religiösa ledare och politiker påstått att studenter rekryterats till homosexualitet i skolor.

Myndigheterna grep bland annat en gymnasielärare och anklagade henne för att ha uppmuntrat unga flickor till ”onaturliga sexmetoder”. Hon åtalades därefter för grov oanständighet och sitter i fängelse i väntan på rättegång.

På måndagen meddelade polisen att man gripit sex personer som anklagades för att ha drivit ett nätverk som har ”aktivt lockat unga pojkar till sodomiakter”.

Amnesty Internationals affisch om lika rättigheter för alla sexuella minoriteter.
Bildtext Amnesty Internationals affisch på människorättsgruppen FARUG:s (Freedom and Roam Uganda) kontor på en okänd plats i utkanten av Ugandas huvudstad Kampala den 30 juli 2010. FARUG arbetar sedan 2003 för fullständiga lika rättigheter för sexuella minoriteter.
Bild: EPA

”Lagförslaget hör förmodligen till de värsta i sitt slag i världen”

Att den nya lagen kriminaliserar människor som identifierar sig som homosexuella väcker nu rädsla i den sexuella minoritetsgemenskapen.

– Det förekommer mycket utpressning. Folk får samtal om att ”om du inte ger mig pengar kommer jag att rapportera att du är gay”, säger en aktivist till BBC.

Volker Turk, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, uppmanade på onsdagen president Museveni att lägga in sitt veto mot lagen.

– Antagandet av detta diskriminerande lagförslag - förmodligen bland de värsta i sitt slag i världen - vore en djupt oroande utveckling.

Han sa att lagen kommer att göra lesbiska, homosexuella och bisexuella människor i Uganda till brottslingar helt enkelt för att de existerar, för att de är som de är. Det skulle kunna ge ”carte blanche” för systematiska kränkningar av nästan alla deras mänskliga rättigheter, och hetsa människor mot varandra.

En kvinna tittar på en bildskärm.
Bildtext Den nya lagen väcker nu rädsla i den sexuella minoritetsgemenskapen.
Bild: Lehtikuva

Källor: Reuters, BBC, The Guardian, AFP