Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förhandsröstningen inleddes i Pargas – hälften går till valurnorna redan innan valdagen

Kvinna med svart kofta, ljust hår och glasögon står brevid röstningsbås.
Bildtext Petra Öhman, centralvalnämndens sekreterare i Pargas, berättar att det är mycket som ska falla på plats i samband med förhandsröstningen, och att man ska vara organiserad för att allt ska klaffa.
Bild: Stefan Granholm

Vid klockan nio på onsdagsmorgonen inleddes förhandsröstningen inför riksdagsvalet. I stadshuset i Pargas var några ivriga väljare på plats redan inom de första minuterna.

En av de första som var på plats när förhandsröstningen öppnade var Marjatta Karlsson. Hon berättar att hon börjat förhandsrösta på äldre dagar.

– Man vet aldrig i den här åldern hur man mår på valdagen, så det passar mig bra. Man ska nog ta chansen att rösta när man en gång har rätt till det, säger Karlsson.

Kvinna med grått hår och vit jacka.
Bildtext Marjatta Karlsson har börjat förhandsrösta på äldre dar.
Bild: Stefan Granholm

Också Krister Henriksson hade tagit sig till stadshuset strax efter nio för att rösta.

– Det känns behändigt att förhandsrösta, även om det kanske är mer högtidligt att rösta på valdagen. Jag passade på nu när jag ändå var i närheten, säger Henriksson.

Henriksson berättar att hans röst brukar gå till både olika partier och kandidater. För honom är det viktigt att rösta i val.

– Som finländare som tycker om att klaga på allt så anser jag att man måste rösta för att kunna klaga. Om man inte röstar får man inte heller klaga, säger Henriksson.

Man med grått skägg och svart t-skjorta.
Bildtext Krister Henriksson passade på att rösta på den första förhandsröstningsdagen.
Bild: Stefan Granholm

Ungefär hälften av Pargasborna förhandsröstar

Petra Öhman, centralvalnämndens sekreterare, berättar att det är mycket som ska falla på plats i samband med röstningen, och att man ska vara organiserad för att allt ska klaffa.

– Det är alltid lite nervöst att få allt material och tillräckligt med människor som hjälper till, men nu borde allt se bra ut. Det gäller att hålla ordning på allt, men det brukar gå, säger Öhman.

I Pargas har man inte haft större problem med att hitta valfunktionärer, och Öhman berättar att bland annat flera studerande och pensionärer ställer upp. Också en del personal som jobbar i stadshuset kommer att hjälpa till.

Välfärdsområdesval
Bildtext Till exempel i Åbo är det också möjligt att rösta i matbutiker, men det går det inte att göra i Pargas i nuläget.
Bild: Arash Matin / Yle

Öhman bedömer att Pargasborna är ganska aktiva när det gäller att förhandsrösta. Ungefär hälften av Pargasborna brukar gå till valurnorna redan innan valdagen.

– Jag har en känsla av att de yngre tycker om att förhandsrösta, så man vet att det är gjort, medan många äldre har som tradition att rösta på valdagen och kanske fira lite extra i samband med det.

Öhman berättar att det nästan känns lite nytt att ordna förhandsröstning så här efter två val med coronarestriktioner. Även om förhandsröstningen i år ser ganska likadan ut som under tidigare riksdagsval i Pargas, så har man gjort en mindre förändring. I Pargas är det möjligt att rösta på förbindelsebåtarna, och nytt för i år är att man också kan rösta på Björkö.

– Vi försöker hålla kvar förhandsröstningsställena från år till år, så att folk vet vart de ska och inte blir förvirrade. Det är också bra med en lokal som har ett avskilt utrymme, så att man inte blir störd av annan verksamhet, och så måste det finnas plats för valfunktionärer och valbås. Sen tänker vi ju också på att förhandsröstningsställena ska vara utspridda i kommunen.

– När det gäller förbindelsebåtarna har vi erfarna valförrättare som klarar det väldigt fint, men det är alltid ett pussel att få det att passa med tidtabeller och så vidare. Rederierna brukar lyckligtvis vara väldigt tillmötesgående.

Ingen röstning i matbutikerna i Pargas

Till exempel i Åbo är det också möjligt att rösta i matbutiker, men det går det inte att göra i Pargas i nuläget. Anledningen är att det inte riktigt finns ett behov, säger Öhman.

– Vi har ett stort och bra förhandsröstningsställe här mitt i centrum, som också ligger nära våra matbutiker. Dessutom har vi ganska trånga butiksaulor, så hittills har vi valt att göra så här.

Diskussion om artikeln