Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Internationella skidförbundet Fis inför totalförbud mot fluorvalla

Vallning av skidor.
Bild: AOP

Internationella skidförbundet Fis inför ett totalförbud mot användning av fluorvalla från och med nästa säsong, 2023–2024. Redan 2019 förbjöds fluorvallor med ämnet C8 i hela EU på grund av dess hälsorisker och miljöförstöring.

Fis har redan flera gånger tidigare tvingats att skjuta upp förbudet på grund av det inte funnits ett tillförlitligt sätt att upptäcka förbjuden fluorvalla i samband med tävling.

Under denna vinten har Fis ändå vid ett par världscuphelger testat åkarnas skidor för fluorvalla. Bland annat i Toblach fick alla tävlande lämna in sina skidor direkt efter målgång.

Nu verkar Fis vara så säkra på sin testning att tiden är mogen för att införa ett totalförbud mot fluorvalla från och med nästa säsong.

”Fis har varit troget att förbjuda produkter med fluor som används för att preparera skidor. Givet de hälsorisker och miljömässiga frågetecken som är relaterade till fluorvallor”, skriver Fis på sin webbplats

Tester kommer att genomföras på samtliga världscuptävlingar och världsmästerskap på senior- och juniornivå. I tävlingar på lägre nivå kommer man att genomföra slumpmässiga tester.

Också internationella skidskytteförbundet IBU meddelade i dag att man inför totalförbud mot fluorvalla till nästa säsong.