Pargasbussarnas vd ber om ursäkt efter klagomål: “Chaufförerna måste vara lugna i alla situationer”
Verkställande direktör Jari Paasikivi medger att det finns brister i kundbetjäningen på bussarna som trafikerar mellan Åbo och Pargas. Nu ska bolaget satsa på information och kommunikation.
Yle Åboland har den här veckan berättat om föräldrar vars barn har blivit utsatta för osakligt bemötande på bussarna. Det har handlat om ilskna och irriterade chaufförer som i flera fall tvingat barn och unga ut ur bussarna.
– Den här sortens beteende är oacceptabelt och våra chaufförer borde naturligtvis förstå att hålla sig lugna i alla situationer, säger Paasikivi. Alltid är det inte möjligt av olika orsaker och vi kan som bolag endast fortsätta betona för alla våra anställda hur viktigt det är att hålla lugnet då det uppstår situationer där barn och unga är inblandade.
Enligt Paasikivi sker majoriteten av resorna utan problem och kunderna har varit nöjda.
– Det är förstås ingen ursäkt för de gånger det uppstår problem men jag tror inte vi kan tala om ett utbrett problem utan det handlar om enskilda situationer där det av olika orsaker blivit fel, säger Paasikivi.
Vad kan busschaufförernas ilska bero på?
– Alla människor är olika och vissa är stresståligare än andra, säger Paasikivi. Tidtabellerna gör situationen stressig och då det dessutom är chaufförernas ansvar att granska kundernas biljetter så kan det uppstå situationer där det blir problem.
Men måste chaufförerna vara så arga och ropa åt barn och unga?
– Nej, naturligtvis inte men eftersom olika människor uppfattar saker på olika sätt är det inte alltid så lätt då det gäller kommunikation, säger Paasikivi. Då vissa uppfattar att chaufförerna ropar så kanske det i själva verket endast handlat om att chauffören har tillrättavisat ungdomarna.
Barn och unga får aldrig slängas ut ur bussen
I kontrakten som Närings- trafik- och miljöcentralen har gjort med bussbolaget, i det här fallet LS Liikennelinjat eller TLO som vissa känner bolaget som, står det klart och tydligt att barn och unga aldrig får lämnas vid vägrenen eller kastas ut ur bussen.
Men trots det har det skett sådana situationer vid upprepade tillfällen?
– Tyvärr är det så och här måste vi skärpa vår interna kommunikation för kontrakten är klara på den punkten att barn och unga inte får lämnas vind för våg oavsett vad som sker på bussen, säger Paasikivi. Att något sådant har hänt ser vi allvarligt på och vi måste helt enkelt skärpa oss för att det inte sker igen.
Samtidigt vill Paasikivi rikta en önskan till alla föräldrar vars barn och unga åker buss mellan Åbo och Pargas.
– Linjen är utmanande då det ibland är oklart vilken biljett som krävs men här hoppas jag att föräldrarna kunde informera sina barn, säger Paasikivi. Det sker att personer missbrukar detta och försöker åka utan giltig biljett och jag vill åtminstone inte vara delaktig och skapa en kultur var det anses vara okej.
Busschaufförer med invandrarbakgrund mer omtyckta
Yle Åboland har talat med flera personer som antingen själv använder bussarna som trafikerar mellan Åbo och Pargas eller har barn och unga som använder dem.
Nästintill alla som vi har talat med berättar att busschaufförerna med invandrarbakgrund ofta är vänliga och glada samt har mer spelöga då det gäller ungdomarnas biljettstrul. Ifall det uppstår problem så frågar chaufförerna vänligt ifall barnen vet vad som gäller för att kunna åka ända till Pargas.
I de fall där barn och unga har blivit osakligt bemötta så har busschaufförerna varit finskspråkiga finländare.
Kunde chaufförer med invandrarbakgrund hjälpa era andra chaufförer att bli bättre på att bemöta kunderna?
– Det är roligt att höra att våra chaufförer med invandrarbakgrund är omtyckta, men jag vet inte hur man skulle kunna använda deras erfarenhet för att utbilda de andra, säger Paasikivi. För att råda bot på de problem som finns så måste vi skärpa vår interna kommunikation och informera alla chaufförer oavsett bakgrund bättre och berätta mer vad som förväntas av dem då de jobbar hos oss.