Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Teater: Stillsam vardagsmagi och humor – Herr Glad gör en glad, helt enkelt

En man i kavaj och pälsmössa står på ett ben och sträcker ut händerna framför sig.
Bildtext Herr Glad (Mikael Strömberg) vill få en ny vän i Teater Taimines barnföreställning Den förträfflige herr Glad.
Bild: Teater Taimine.

Hur gör man då man vill bli vän med någon? Stjärnorna tindrar då Teater Taimine sätter upp bilderboken Den förträfflige herr Glad.

Herr Glad (Mikael Strömberg i samtliga roller) lever ett behagligt liv i sin lägenhet i det högsta huset i den största staden. Han vaknar, äter frukost och matar änderna, om kvällarna köper han läckra bakelser från bagaren och innan han somnar tittar han på stjärnorna som tindrar där högt uppe på himlafästet.

Det är ett lugnt och vackert liv, men då Herr Glad får en ny granne i våningen under vill han gärna bli vänner. Problemet är att fröken Citron är lite – nå kanske inte sur, men svår att lära känna, upptagen som hon är med sin städning.

Där herr Glad är foglig är hon bestämd, där han vill bli vänner är hon mer reserverad. Hur ska det gå, kan man alls bli vän med någon som är så olika?

En man med en gul dammvippa på huvudet gör en sur min.
Bildtext Herr Glad tycker hans nya granne fröken Citron verkar trevlig. Men hon är lite svår att lära känna.
Bild: Teater Taimine.

Teater Taimines föreställning Den förträfflige herr Glad är en dramatisering av barnboken skriven av Malin Kivelä och illustrerad av Linda Bondestam. Berättelsen andas en stillsam vardagsmagi som teateruppsättningen (med regi av Oskar Silén och scenografi av Lars Idman) väl tar vara på.

Som enda skådespelare på scenen spelar Strömberg ut berättelsens komiska små scener med beundransvärd tydlighet.

En glad man i yvig lösmustasch och låtsasglasögon.
Bildtext Herr Glads bagare är däremot en munter prick.
Bild: Teater Taimine

Med ett stort mått av både noggrannhet och energi spelar han dialoger mellan de olika karaktärerna, nya platser och förflyttningar, herr Glads små lekar för sig själv, på ett sätt som lämpar sig väl för föreställningens målgrupp på 2–6-åringar.

Det är mycket glädje och värme som förmedlas i den här sympatiska föreställningen för barn i dagis- och förskoleåldern. Herr Glad gör en glad, helt enkelt.

Teater Taimine: Den förträfflige herr Glad. Av Malin Kivelä. I alla roller: Mikael Strömberg. Regi Oskar Silén. Scenografi Lars Idman.