Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisräder mot fredspristagaren Memorial i Moskva – anklagas för rehabilitering av nazism

Ryska poliser patrullerar Röda torget i Moskva.
Bildtext Ryska poliser patrullerar Röda torget i Moskva.
Bild: Yuri Kadobnov / AFP

Rysk polis har genomfört husrannsakan hos nio medarbetare som arbetar för människorättsorganisationen Memorial i Moskva. Räderna kopplas till anklagelser om arbete som ger nazismen upprättelse.

– Det var en mycket tung dag för oss, skrev Memorial på Twitter sent tisdag kväll.

Den ryska federala undersökningskommissionen, som leder förundersökningar i tunga brottmål, hade på morgonen stormat in på flera adresser i Moskva.

Sammanlagt gjorde polisen husrannsakan hemma hos nio av Memorials anställda. Även organisationens kontor undersöktes.

Räderna är en del av en brottsutredning som inleddes redan ifjol och gäller organisationens påstådda arbete med ”återupprättelse av nazismen”.

En brottsrubricering som kan ge upp till fem års fängelse.

Fredspriset hjälpte inte

Memorial är Rysslands äldsta människorättsorganisation. Den kallas ofta ”Rysslands samvete” och arbetar för att brott mot mänskligheten som begicks under Sovjeteran inte ska glömmas bort.

Organisationen har länge varit en nagel i ögat på Putins regim. I takt med att förtrycket hårdnat i Ryssland de senaste åren har Memorial fått allt större problem.

År 2021 tvingades organisationen stänga efter ett beslut i Högsta domstolen. Förra året var gruppen en av tre som tilldelades av Nobels fredspris.

Memorial-järjestön johtaja oikeustalon ulkopuolella.
Bildtext Oleg Orlov (till vänster) i november 2021 i samband med domstolsförhandlingarna i Moskva om att stänga Memorial.
Bild: Sergei Ilnitsky / EPA

Misstänkta fascister

Efter razziorna förde polisen tre anställda till förhör.

– Anklagelserna om rehabilitering av nazism är idiotiska, sa Memorials vice ordförande OIeg Orlov till journalister innan han fördes iväg till förhör.

Ryska åklagare tar fasta på att det i organisationens databas med över tre miljoner offer för Sovjets terror finns tre personer som ”samarbetade med fascisterna” under andra världskriget.

Konkret handlar det om två personer som dömdes för att ha arbetat för tysk polis och en som dömdes för förräderi mot Sovjetunionen.

Flera av Memorials anställda är nu kallade som “vittnen” i de här undersökningarna. En status som ryska åklagare ofta förändrar till “brottsmisstänkt”.

Nya åtal för diskreditering

Oleg Orlov fick ett nytt åtal på halsen när han släpptes ut efter förhöret.

Orlov anklagas nu för att ha “diskrediterat den ryska försvarsmakten”. Orlov har redan två gånger tidigare fått böter för samma sak när han demonstrerat mot Rysslands anfallskrig i Ukraina.

I dagens Rysslands används den här lagen för att strypa all kritik mot anfallskriget, och en fällande dom ger maximalt 15 år i fängelse.

Polisen meddelade Orlov att åtalet gäller en text han skrev på Facebook i november ifjol där han skriver bland annat följande:

– Detta blodiga krig som Putinregimen inlett i Ukraina är inte enbart ett massmord, en ödeläggelse av infrastruktur och ekonomi i detta fantastiska land. Kriget demolerar heller inte enbart grunden för internationell rätt, utan kriget är också ett hårt slag mot Rysslands framtid.

– För trettio år sedan lyckades Ryssland komma bort från den kommunistiska totalitarismen, men halkade sedan tillbaka i en ny totalitarism, den här gången en fascistisk, avslutade Orlov.