Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pälsdjuruppfödarna vill andas framtidstro: “Mer optimism nu än för ett år sedan”

En man i arbetsoverall står ute på en pälsfarm med mössa och pannlampa i snömodden.
Bildtext Det råder blandade känslor i pälsdjursuppfödarkretsar, men en större efterfrågan på skinn väcker mer framtidstro inom branschen, säger Markus Sjöholm som är ordförande i Finlands pälsdjursuppföderes förbund.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

De österbottniska pälsproducenterna säljer ännu skinn med förlust, men en ökad efterfrågan på både räv och mink ger tilltro till en ljusning för branschen.

Den efterlängtade marsauktionen avslutades tidigare i månaden med en försiktigt positiv eftersmak. Minken såldes som väntat med rätt god framgång, medan försäljningen av räv såldes till belåtenhet. Men rävpriserna är ännu långt ifrån lönsamma.

Det är parningstid på de österbottniska pälsfarmerna. Även om många uppfödare är försiktiga och ekonomiskt trängda, finns det en framtidstro till utvecklingen.

– Det råder blandade känslor bland uppfödarna. Att räven hade så pass bra åtgång på auktionen gav ju nytt hopp, så på så sätt var stämningen riktigt bra då auktionen avslutades, säger Markus Sjöholm som är ordföranden för Finlands pälsdjursuppfödares förbund.

Han är själv fullt sysselsatt med parningen av nästa kull av både räv och mink. Även om det råder en viss optimism inom branschen efter nio hårda år, finns det många uppfödare som måste vara försiktiga med återväxten.

– De flesta jag varit i kontakt med efter auktionen är positiva och föder upp nya kullar. Men de djur vi föder upp nu så säljs först 2024, så det första steget nu var att se att det finns efterfrågan på skinnen, sen kan man vänta sig att priserna stiger.

Uppfödarna gör ännu förlust

Att föda upp en räv kostar med dagens kostnadsnivå kring 80 euro, medan försäljningspriset på blåräv under marsauktionen låg kring 55.

– Var och en uppfödare måste nog se till sin egen ekonomi och fundera noga igenom vad man klarar av, säger Bjarne Snellman, som är vd för Torp frys i Pedersöre.

En man i svart täckjacka står uppe på en ställning framför stora aluminumtankar i en industrihall.
Bildtext Produktionsmängden av mink- och rävfoder ligger på under en tredjedel av toppåren, säger Bjarne Snellman, som är vd för Torp frys i Pedersöre.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

De har tagit över nästan alla pälsdjursuppfödare som kunder, sedan flera foderkök lagt lapp på matluckan. Nu spänner distributionen sig från Solf i söder till Kalajoki i norr.

Det är mycket lättare att förhandla med banken efter den här auktionen

Markus Sjöholm, ordförande Finlands pälsdjursuppfödares förbund

Farmernas antal har minskat drastiskt under de senaste åren, men de som hållit ut, försöker nu rida ut stormen och vågar också satsa på nyproduktion inför nästa år.

– Utmaningen är ju att få finansiering för produktionen nu för detta år, eftersom de djur som avlas nu säljs först nästa år, men jag tror nog att bankerna också ser att det finns en ljusning så att de blir mera villiga att förhandla, säger Snellman.

Finansieringen utmanande

Markus Sjöholm som själv också var med på marsauktionen i Vanda, anade samma sak, då även bankrepresentanter var på plats och såg att marknadsläget verkar mera lovande för näringen.

– Auktionen besöktes ju av rätt många kundområden, både Kina, Turkiet och Korea och även mindre köpare från andra håll. Största delen av skinnen blev sålda till lite stigande priser, sammanfattar Sjöholm auktionen.

Att minkproduktionen i Danmark, som varit betydande globalt, upphörde, har minskat kraftigt på utbudet på marknaden. Det har också fått utbud och efterfrågan att snabbare närma sig varandra. Därför anade man redan före auktionen att minkpriserna var på väg upp.

Vi tror priserna stiger, knappast i år, men nästa år

Bjarne Snellman, vd Torp frys

Blåräven var dock ett oskrivet blad. Medan under 40 procent av pälsen såldes på auktionen i september, såldes alla skinn under auktionen i mars. Men även om det nu verkar finnas en beställning på en större produktion, tror Sjöholm inte att det finns någon omedelbar risk för överproduktion, vilket ofta varit fallet av stigande priser.

– Det finns så många och stora hål att täppa till inom branschen, så jag tror nog närmast att det kommer att bli en brist på skinn om några år. Men med ökad efterfrågan ser jag nog riktigt positivt på framtiden just nu, säger Markus Sjöholm.