Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Unga i Sverige och Finland gjorde bokpodd för unga - se lanseringssnacket från kulturhuset i Karis

Nu lanseras nordiska bokpodden – av unga för unga - Spela upp på Arenan

Podden är gjord av elever i Raseborg, Mariehamn och Stockholm. Författaren Michael Wiander är inspiratör och poddledare. Med sig har han författarna Maria Turtschaninoff och Sofia Chanfreau.

”Hela Norden läser” heter podden som lanseras i dag på Nordens dag (23.3.2023).

Med på scenen under lanseringen i kulturhuset i Karis är förutom författarna Michael Wiander och Maria Turtschaninoff också eleverna och poddmakarna Marfa Rybakova och Victoria Jung från Ekenäs högstadieskola samt Alina Corredor från Mikaelskolan.

Böcker på en utställning
Bildtext Bokpodden Hela Norden läser innehåller också en hel del tips om bra böcker.
Bild: Patrik Rosström / Yle

Tanken bakom podden är att föra samman unga i Norden för att diskutera böcker och läsande. Sammanlagt medverkar ett tjugotal elever från de olika skolorna i podden. De delar med sig av sina läsupplevelser, sina favoritböcker och tankar om hurdan de tycker att en bra bok ska vara.

Poddsnacket har förts på distans, träffarna har bandats och snacket har sedan editerats till poddavsnitt. Avsnitten publiceras på Spotify och Youtube. Sammanlagt nio avsnitt kommer att publiceras under våren 2023. Några avsnitt är redan publicerade.

Böcker på en uställning
Bildtext De sammanlagt kring 20 eleverna som har deltagit i poddarbetet har valt många böcker av nordiska författare.
Bild: Patrik Rosström / Yle

”Hela modellen bär spår efter pandemins restriktioner. Det var då den första idén föddes, och vi funderade på hur vi kan producera kultur tillsammans med andra i Norden utan att behöva resa eller träffas fysiskt.” Det säger verksamhetsledaren vid Västnyländska kultursamfundet, Annette Ström, i ett pressmeddelande.

Bokpodden lanseras i kulturhuset i Karis i samband med evenemanget Norden i Fokus. Konstfestivalen Norden i Fokus pågår från 23 till 25 mars.

Nu lanseras nordiska bokpodden – av unga för unga - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln