Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Hur kan en gynekolog säga att det är normalt för unga kvinnor att uppleva smärtor vid samlag” – många vittnar om utskällningar och oväntade personer hos gynekologen

Uppdaterad 23.03.2023 09:17.
En gynekolog håller i ett instrument framför en person med benen uppe i gynekologskolen.
Bildtext Kanske det mest intima mötet en läkare kan ha med en patient, men som ofta går snett.
Bild: Mostphotos

”Om man ska behöva springa till toaletten för att gråta efter en undersökning så är väl det något som gått galet fel”, skriver signaturen Milla. Hennes erfarenhet är långt ifrån unik.

Hur har du blivit bemött av gynekologen? Den frågan ställde Svenska Yle tidigare i mars i en öppen enkät. En stor färsk studie från Umeå universitet visar att en tredjedel av kvinnor som har behandlats för besvär i vulva och vagina vid ett svenskt universitetssjukhus har negativa erfarenheter av gynekologiska undersökningar.

Just nu samlas det inte in någon nationell statistik på erfarenheter som rör gynekologisk vård i Finland. Över 100 personer delade ändå med sig av sina upplevelser i Svenska Yles enkät.

En gynekolog sa åt mig medan han satte in en spiral att han tyckte jag ska ta ut den snart och börja producera barn.

Interedoattblimamma

En överväldigande majoritet vittnar om kränkande kommentarer, traumatiska besök som sitter kvar decennier flera senare, feldiagnoser eller undersökningar som gör så ont att gallskriken ekar i salen.

En av signaturerna i enkäten, ”Finns alla möjliga sjukhuvuden”, berättar om att fler personer än gynekologen varit närvarande vid undersökningen. Det är ett vanligt tema i de svar Svenska Yle fått.

I de flesta fall är det oanmälda läkarstuderande eller assistenter, men för ”Finns alla möjliga sjukhuvuden” var det en kompis till gynekologen – som blivit inringd för att planera den kommande helgen.

”Fem läkarstuderande kollade in i avgrunden, en av killarna var en gammal bekant” – Om oväntade personer i rummet

Kommentarer som patienterna upplevt som kränkande förekommer ofta i de berättelser Svenska Yle tagit del av och flera minns dem ordagrant många år senare.

Hade en hormonspiral som gav mig mycket smärtor och blödningar. Stod ut med den ett år tills jag ville ta ut den. Fick då under gynekologbesöket höra av läkaren att jag är dyr för samhället, då jag tar ut den redan efter ett år.

Sofia

För ”Läkarstudent” slutade gynekologbesöket med en panikattack som gjorde att hon spydde på mottagningens toalett. Undersökning gjorde ont, och hon bad läkaren upprepade gånger om en paus. ”Det kommer göra mer ont att föda barn”, svarade läkaren.

”Hur kan en gynekolog säga att det är normalt för unga kvinnor att uppleva smärtor vid samlag?!” – Om uppläxningar och kommentarer

Från Åbo kommer flera upplevelser av osakligt bemötande vid Studenthälsans svenskspråkiga gynekolog. Andra kvinnor har tidigare hört skräckhistorierna och därför valt en privat gynekolog.

Erfarenheterna av privat versus kommunal vård varierar i svaren, men många lyfter fram en allmänt mer behaglig atmosfär bland de privata gynekologerna. Priset på en undersökning på den privata sidan kan kosta hundratals euro.

Vissa svarande föredrar en manlig gynekolog, många en kvinnlig. Ett möte med gynekolog kan också vara precis det ska vara, endast ett möte med en läkare, vilket framkommer i enkätsvaren.

”Jag är evigt tacksam till gynekologen!” – Om de goda erfarenheterna