Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ny städstrejk på torsdag morgon: ”För lite för de lågavlönade”

Uppdaterad 22.03.2023 18:17.
Hotellstädare dammsuger i en hotellobby
Bildtext På torsdag morgon uteblir städarna och fastighetsskötarna igen. Förhandlingarna gav en alltför liten löneökning enligt Servicefacket Pam.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vårens andra strejk inom fastighetsservicebranschen startar vid midnatt mot torsdag. Strejken omfattar 25 000 städare och fastighetsskötare. Strejken är utlyst att vara i två dygn.

Förhandlingarna om det medlingsbud som gavs på tisdagen avslutades på onsdag eftermiddag som resultatlösa. Medlingen fortsätter på måndag.

– Tyvärr nåddes ingen enighet. Tack för ett gott försök, skriver riksförlikningsmannen Anu Sajavaara i ett Twitterinlägg.

Några minuter senare kompletterade Servicefacket Pam:s ordförande Annika Rönni-Sällinen i ett inlägg på Pam:s webbsida.

– Vi försökte in i det sista, men tyvärr nåddes ingen enighet om tillräckliga löneförhöjningar för de lågavlönade, skriver ordföranden. Enligt Pam har övriga branscher fått högre lönehöjningar. Minimilönen för en heltidsanställd i branschen är 1 809 euro i månaden.

Förbundets intressebevakningschef Jaana Ylitalo talar för sin del om att man har sökt många lösningar, men att läget är spänt. Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för branschen har pågått sedan början av januari.

Fastighetsarbetsgivarna godkände medlingsbudet

Fastighetsarbetsgivarna har inte uttalat sig om de strandade förhandlingarna på onsdagen. Enligt STT skulle de ha godkänt medlingsbudet, eftersom de ville undvika strejk.

En tredje strejk har redan varslats för nästa vecka, med början på torsdag. Det skulle bli en tre dagars strejk inom 18 stora företag inom städ- och fastighetsbranschen runtom i Finland.

Artikeln är uppdaterad med omnämnande om arbetsgivarna, och korrigerad gällande starten vid midnatt.