Få fall av allvarliga streptokockinfektioner i Åboregionen – hög feber och halsont är de vanligaste symptomen
Även i Åbo har man stött på den aggressiva bakterien A-streptokock, som nu sprids på olika håll i Finland och Europa. Men endast ett fåtal patienter har behövt sjukhusvård.
Infektionsläkaren Harri Marttila vid Åbo universitetscentralsjukhus konstaterar att andelen streptokockinfektioner vid ÅUCS har ökat lite jämfört med hur det var under coronapandemin.
– Sedan början av året har ÅUCS haft cirka åtta-nio patienter med en A-streptokockinfektion som krävt sjukhusvård. I de fallen handlar det om att personerna drabbats av blodförgiftning. Överlag är antalet fall på ungefär samma nivå som tiden innan coronapandemin, säger Marttila.
Marttila konstaterar att streptokockepidemier går i vågor och en större epidemi kommer med ungefär fem till sju års mellanrum. Med tanke på att folk höll sig mer isolerade under coronapandemin är det normalt att infektionen kan vara lite kraftigare i år.
För några veckor sedan dog ett barn i Jyväskylä som en följd av en streptokockinfektion. Marttila konstaterar att det är väldigt ovanligt att små barn får en allvarlig streptokockinfektion eller drabbas av blodförgiftning.
– Den yngsta patienten som drabbats av blodförgiftning vid ÅUCS under 2020-talet var över 15 år gammal.
”De som har en underliggande sjukdom kan drabbas hårdare”
Streptokockinfektioner är relativt vanliga och de flesta infektioner går om med antibiotikabehandling. Den vanligaste är att få en streptokockinfektion i halsen, men streptokocker kan även orsaka hudinfektioner som exempelvis svinkoppor och scharlakansfeber. Streptokockbakterier kan även finnas i analöppningen.
– Om barnet har hög feber och ont i halsen, är det bra att kontakta jouren och göra ett svalgprov. Om någon inom familjen har en streptokockinfektion bör familjemedlemmar testas med låg tröskel, säger Sari Talja, som jobbar som hälsocentralläkare i Pargas.
Talja påpekar att det är väldigt ovanligt att någon dör på grund av en streptokockinfektion och att det då oftast finns andra saker som också påverkar.
– Det är väldigt sällsynt att det går så långt att någon dör. Om patienten har en underliggande sjukdom eller nyligen haft en annan infektion och på grund av det har ett nedsatt immunförsvar så kan infektionen bli allvarligare. Det är väldigt viktigt att följa med patientens allmäntillstånd, om patienten blir sämre och febern fortsätter trots antibiotika är det viktigt att söka vård på nytt, säger Talja.
För tillfället går flera förkylningsvirus runt i Pargas. Streptokocker förekommer också i någon mån, men för tillfället har streptokockinfektionerna i Pargas varit ganska få, konstaterar Talja.
– Jag tror att daghemmen och skolorna informerar familjerna om det är många streptokockinfektioner i gruppen. Men streptokockinfektioner förekommer året om och vi stöter på dem relativt ofta, säger Talja.
Hur kan man undvika att bli smittad?
– Det här kräver inte att vi alla börjar använda munskydd, men en god handhygien och att de som insjuknat inte går tillbaka till daghem, skola eller jobbet för tidigt, är det bästa sättet att skydda sig för smitta, säger Talja.