Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Varför har Finland laddat i dansk gyttja inför EM-kvalet? Kanerva om förberedelserna: ”Var det här bästa tänkbara?”

Markku Kanerva i Köpenhamn.
Bildtext Markku Kanervas landslag har fått ladda upp i våta förhållanden.
Bild: Lehtikuva

Finland startar jakten på en plats i fotbolls-EM i Köpenhamn. Förberedelserna har varit en lerig historia. Danmark skickade ut Finland på planer i dåligt skick.

Danmark har, precis som vanligt, förberett sig i Helsingør inför torsdagens EM-kval mot Finland. Det danska laget tränade inte ens på Parken i Köpenhamn dagen före matchen, utan valde i stället det utmärkta hybridgräset i Helsingør.

Det finns anledningar till det.

I danska medier har det på sistone rapporterats om att Parkens gräsmatta är i dåligt skick. Enligt Ekstrabladet är gräset ”stressat” och i Danmark har underlaget sågats.

När Yles utsända i Köpenhamn kom till Parken på onsdagen använde planskötarna fortfarande värmelampor för att förbättra underlaget.

– Parken är bekant för dem, och det har ju varit prat om hur bra mattan är. För att vara den här tiden på året är den säkert okej. Det är säkert möjligt att träna där, säger förbundskaptenen Markku Kanerva på landslagets hotell i centrala Köpenhamn.

Inte tillgång till FCK:s plan

Kanerva lutar sig framåt, rör i sin temugg och fortsätter sedan med att prata om var Finland har fått ladda upp under ett par dagar.

Landslaget klafsade runt i regnet utanför Köpenhamn i Søborg och planen var lerig. Under onsdagen tränade landslaget på matcharenan.

– Vi gick igenom alternativ på förhand och försökte få fram bästa tänkbara. Man kan fråga sig om det här var det bästa. Vi såg på andra alternativ i samma område och tittade också på en konstgräsplan. Den låg bredvid den plan som vi tränade på, men det underlaget var halt och höll inte måttet.

Så här såg förhållandena ut för Finland i Köpenhamn - Spela upp på Arenan

Enligt Kanerva försökte Finland få tillgång till FC Köpenhamns träningsanläggning, men man fick inte grönt ljus.

– Så här är det ofta utomlands. De bästa planerna tillhör klubbarna och få ger tillgång till dem. Det hänger på vad värdlandet vill göra.

Vill inte prata för mycket Danmark

Förbundskaptenen gav också en uppdatering av läget i laget. Rasmus Schüller har varit småförkyld och tränade inte på tisdagen, men var ombytt för onsdagens träning.

Markku Kanerva i Köpenhamn.
Bild: Lehtikuva

Landslaget har haft kort om tid på sig för att finslipa formen till kvalstarten.

– Danmarks uppställning är ett frågetecken. Deras tränare Kasper Hjulmand lär ge några mindre rutinerade chansen. Samtidigt vill vi trycka på vårt eget spel och få det att stämma. Det är också en mental grej för spelarna. Om vi pratar för mycket om Danmark kan vi ge spelarna bilden av att vi är lite skraja för dem.

Spelarna och Kanerva har en offensivare tongång inför den här kvalstarten. Efter den historiska EM-biljetten senast och en rätt gynnsam lottning är allt möjligt.

– Misslyckanden och förluster leder till osäkerhet, men nu har pendeln svängt åt andra hållet. Vi har visat att vi kan höja oss och förväntningarna blir också annorlunda.

Yle direktsänder Finlands start i EM-kvalet. Torsdagens match i Köpenhamn startar klockan 21.45.

Finlands matcher i EM-kvalet

23 mars: Danmark–Finland
26 mars: Nordirland–Finland

16 juni: Finland–Slovenien
19 juni: Finland–San Marino

7 september: Kazakstan–Finland
10 september: Finland–Danmark

14 oktober: Slovenien–Finland
17 oktober: Finland–Kazakstan

17 november: Finland–Nordirland
20 november: San Marino–Finland

Diskussion om artikeln