Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hur högt kan EM-medaljörerna Turkkila och Versluis klättra i VM?

Matthias Versluis kantaa Juulia Turkkilaa.
Bildtext Juulia Turkkila och Matthias Versluis i sin fridans till musik av Franz Schubert.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Inför tävlingen som börjar på fredag ligger det finländska isdansparet sexa i säsongsbästastatistiken. Minimimålet är en plats bland de tio bästa.

Ifjol tog Juulia Turkkila och Matthias Versluis sin bästa VM-placering hittills då de slutade tolva. Sedan dess har fem av de par som låg framför dem i resultatlistan antingen slutat eller är av någon annan orsak inte med i VM i Japan.

Isdansen är till sin karaktär helt annorlunda än singel- och paråkningen där nya, tekniskt skickliga åkare kan dyka upp från nästan ingenstans och fara iväg med medaljerna – som vi sett flera ryska damåkare göra under det senaste decenniet.

I isdansen är det inte enskilda hopp som avgör. Varje skär, varje steg, varje vändning har betydelse. Minsta lilla obalans hos den ena partnern kan få ödesdigra följder med tanke på helheten – och poängen. Det tar tid att skapa ett framgångsrikt isdanspar, både tekniskt och konstnärligt.

Därför kommer vi knappast att se några riktigt stora överraskningar i VM-isdansen. Och därför kommer Juulia Turkkila och Matthias Versluis sannolikt att sluta sexa, sjua eller åtta i år.

Isdansparet Piper Gilles och Paul Poirier i sin fridans.
Bildtext Piper Gilles och Paul Poirier vann Grand Prix-finalen i december med sin fridans till musik ur musikalen Evita.
Bild: IMAGO/Nicolo Campo/ All Over Press

Madison Chock och Evan Bates från USA och Piper Gilles och Paul Poirier från Kanada kommer att göra upp om guld- och silvermedaljerna. Bronsmedaljerna kommer att gå antingen till Europamästarna Charlene Guignard och Marco Fabbri från Italien, till kanadensarna Laurence Fournier Beaudry och Nikolaj Sörensen eller så till britterna Lilah Fear och Lewis Gibson.

Men innan medaljerna kan delas ut åker 33 par sina rytmdanser tidigt på fredag morgon och 20 finalister sina fria danser på lördag morgon.

Jyrkinen med i damfinalen

Efter rytmdansen på fredag åker damerna sina friprogram. Regerande världsmästaren Kaori Sakamoto från Japan var bäst i kortprogrammet och drog upp en liten lucka till de fyra följande åkarna Haein Lee från Sydkorea, Mai Mihara från Japan, Isabeau Levito från USA och Loena Hendrickx från Belgien.

Konståkaren Janna Jyrkinen i en piruett.
Bildtext Janna Jyrkinens svåra piruetter höll hög klass i kortprogrammet.
Bild: EPA-EFE


Finlands 16-åriga VM-debutant, EM-sjuan Janna Jyrkinen åkte ett hyfsat kortprogram och ligger på 21:a plats inför friåkningen.

VM i konståkning pågår fram till söndag och sänds direkt på Yle Arenan med sammandrag i TV2.

Fredag 24 mars
Kl. 04.00 Isdansens rytmdans (Turkkila & Versluis åker kl. 08.13)
Kl. 10.20 Damernas friåkning (Janna Jyrkinen åker kl. 10.51)

Lördag 25 mars
Kl. 05.30 Isdansens fria dans
Kl. 10.20 Herrarnas friåkning

Söndag 26 mars
Kl. 09.00 Galan