Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lukko åkte på sjunde raka förlusten – Ismo Lehkonen hyllar HIFK som nu är nära semifinal: ”Tålamodet bär frukt, laget var sågat vid fotknölarna”

HIFK-spelare firar ett mål tillsammans.
Bildtext Då 53.59 hade spelats utökade Iiro Pakarinen HIFK:s ledning till 5–2.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

Kvartsfinalerna pågår i hockeyligan. Efter den blytunga hösten ser HIFK ut att knipa en plats bland de fyra bästa. Om HIFK slår Lukko på fredagskvällen tar laget hem semifinalserien med 4–0.

Lukko såg länge ut att ta hem FM-ligans grundserie. Raumolaget tappade ändå serieledningen i början av mars, slutade till sist trea och fick inleda slutspelet mot formstarka grundseriesexan HIFK.

På onsdagskvällen åkte Lukko på en 3–5-förlust hemma mot HIFK. Det innebär att Lukko, som har åkt på sju raka förluster, ligger under med 0–3 i matcher. HIFK har nu möjlighet att säkra en semifinalbiljett på fredagskvällen då matchen HIFK–Lukko står på programmet.

I Raumo var HIFK:s målvakt Roope Taponen på hugget då han räddade 33 av 36 skott. Det gick inte lika bra för Lukkos målvakter. Artjom Zagidulin blev utbytt efter 14.21 då han endast räddat 1 av 4 skott. Ersättaren Samuel Jukuri stod i vägen för 13 av 15 puckar.

Yle Urheilus expert Ismo Lehkonen ger beröm till Taponen som gör en förträfflig säsong.

– Det här var hans andra plundringståg till Raumo, säger Lehkonen.

Roope Taponen vaktar målet.
Bildtext Roope Taponen, som nyss fyllde 22 år, gör sin första ligasäsong som förstemålvakt.
Bild: Elmeri Elo / All Over Press

I Lukko noterades Jere Karjalainen för 2+0, medan Kristian Vesalainen (1+2) och Iiro Pakarinen (2+0) utmärkte sig hos gästerna.

– Lukko var bra i början, men sedan fick vi ordning på spelet, säger Pakarinen till STT.

HIFK har sannerligen spelat upp sig efter sin bedrövliga inledning på säsongen. I slutet av oktober låg laget sist i ligan. HIFK tog upp sig på sjätteplats i grundserien och nu pekar mycket på att en semifinalserie mot Tappara väntar.

– HIFK har gått igenom ett helvete. Efter att ha varit sågat vid fotknölarna är omklädningsrummet är nu sammansvetsat, konstaterar Lehkonen.

– Tålamodet bär frukt. Nu har laget hemmapublikens stöd.

Läget i kvartsfinalserierna

Tappara–KooKoo 3–0
Ilves–Ässät 2–1
Lukko–HIFK 0–3
Pelicans–KalPa 2–2

Grundserietvåan Ilves tog kommandot i kvartsfinalserien mot Ässät. Tammerforslaget vann sin hemmamatch med 4–1 och leder nu kvartsfinalserien med 2–1 i matcher.

Onsdagens tredje match, KalPa–Pelicans, bjöd på ett par vändningar. I den andra perioden tappade KalPa sin 1–0-ledning till ett 1–2-underläge, men i den tredje perioden gjorde KalPa två mål och vann matchen med 3–2.

Slutspelet fortsätter på fredagskvällen med fyra kvartsfinalmatcher. HIFK och Tappara har då möjlighet att säkra sina semifinalbiljetter.

Resultat

Ilves–Ässät 4–1 (3–0, 1–1, 1–0)

Lukko–HIFK 3–5 (1–3, 0–0, 2–2)

KalPa–Pelicans 3–2 (1–0, 1–1, 2–0)

Diskussion om artikeln