Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Landslaget pratar klarspråk inför kvalet – Rasmus Schüller: Om vi missar fotbolls-EM är det en besvikelse

Rasmus Schüller i landslaget.
Bildtext Rasmus Schüller är en given kugge i finska landslaget då han är frisk.
Bild: Lehtikuva

Sällan har det varit så klara besked från landslagets håll. Allt annat än spel i EM om ett drygt år är en stor besvikelse, säger Rasmus Schüller till Yle Sporten i Danmark.

Anledningen är given till att det låter som det låter i det blåvita landslaget, inkvarterat på promenadavstånd från kända Köpenhamnssevärdheter som Tivoli, Operahuset och Amalienborg.

Med timmar kvar till startskottet för EM-kvalet kommenterar Rasmus Schüller det som väntar med sällsynt självklarhet.

– Det skulle vara en besvikelse om Finland inte spelar i fotbolls-EM nästa år. Det är målet. Vi talar om det, förväntningarna ligger där och både vi spelare och supportrarna vet hur roligt det är att spela ett EM-slutspel. En EM-miss är en klar besvikelse, så enkelt är det, säger Schüller till Yle Sporten.

Ungefär halva truppen som är uttagen till samlingen i mars var med då Finland debuterade i EM för snart två år sedan. Hela backlinjen som startade i EM-premiären mot Danmark då är borta, men det är tydligt hur ribban har hissats upp för Markku Kanervas landslag.

– Så fungerar livet. Då man når ett mål känns det normalt att nå dit igen. Vi är där. På förhand skulle det vara konstigt om vi inte har det målet, säger Schüller.

Lottningen var gynnsam

Fjolårets Nations League-spel skickade upp Finland i den andra seedningsgruppen inför lottningen av EM-kvalet. Lotten gav Danmark, Slovenien, Kazakstan, Nordirland och San Marino.

Gynnsamt, medger Schüller.

– Vi hade lite flyt, men vi spelade också tillräckligt bra för att vara i andra potten i lottningen. Det gav oss en bra lottning, för att vara lite kaxig. Det finns realistiska möjligheter. Man måste våga sätta målsättningar och sedan bär alla ansvar för att vi når dem.

Kvalgruppen med allt från Nordens bästa till världens sämsta

Blir det annorlunda att starta det här kvalet med det här utgångsläget?

– Utifrån har förväntningarna kanske inte skruvats upp lika mycket tidigare, men jag har sett slutspelet som en dröm och levt för att vi ska ta oss dit. Däremot kanske det blir större reaktioner från er i medierna om det inte går som planerat nu.

Går in i sitt sjätte kval

Schüller gjorde sin första tävlingslandskamp då han startade hemma mot Spanien i VM-kvalet 2013. Sedan dess har mittfältaren varit bosatt i landslaget och nu inleds hans sjätte kval.

31-åringen har varit lite förkyld och stod över träningspass tidigare i veckan, men i går tränade han på Parken.

– Att köra i gång ett nytt kval känns som en ny chans. Fotbollen fungerar så, allt nollställs – oavsett hur bra man har spelat eller hur mycket man har gjort bort sig. Och med den mängden kval som jag har bakom mig så har jag kanske inte så många framför mig. Det lönar sig att njuta nu.

Finländska spelare tackar publiken.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Trots optimismen är Schüller, som har matchtempot uppe tack vare svenska cupen och Conference League-åttondel med Djurgården, medveten om att den allra första kvalmatchen blir knepig.

– Danmark omgrupperar sig efter VM där de hade höga och realistiska förväntningar. De förtjänade dem, men underpresterade lite, och även om det här är tuffaste tänkbara starten för oss så försöker vi intala oss att det är ett bra läge att möta dem. Nyckeln blir försvarsspelet.

I ett landslag med nya krav och förväntningar är allt åtminstone som vanligt på den spelmässigt viktigaste punkten.

Yle direktsänder Finlands start i EM-kvalet. Torsdagens match i Köpenhamn startar klockan 21.45.

Finlands matcher i EM-kvalet

23 mars: Danmark–Finland
26 mars: Nordirland–Finland

16 juni: Finland–Slovenien
19 juni: Finland–San Marino

7 september: Kazakstan–Finland
10 september: Finland–Danmark

14 oktober: Slovenien–Finland
17 oktober: Finland–Kazakstan

17 november: Finland–Nordirland
20 november: San Marino–Finland

Diskussion om artikeln