Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stadionsprinten testade nytt koncept med samma valla för alla: ”Hoppas vi ser mer av det i framtiden”

Uppdaterad 23.03.2023 06:54.
Joni Mäki ja Johannes Kläbo hiihtämässä sprinttihiihtoa.
Bildtext Olympiastadion fylldes med inhemska och internationella toppåkare.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Skidevenemanget på Olympiastadion bjöd på show i mängder. Dessutom hade alla åkare jämnbördiga skidor – ett koncept som flera stjärnor välkomnar.

Under kvällens stadionsprint i Helsingfors fick skidåkarna prova på något som är sällsynt i tävlingssammanhang: alla åkte med samma valla på skidorna. I stället för att åkarna skulle ha tagit med sig vallateam, som under världscuptävlingarna, erbjöd arrangörerna experter som vallade samtliga skidor med samma medel.

Diskussionen om längdskidåkningens framtid har varit aktuell. Norge och Sverige dominerar – och det har funderats på nya knep för att jämna ut skillnaderna.

Att använda ett expertteam för att valla samtliga skidåkares skidor också i världscupen hade kunnat vara ett steg i rätt riktning. De dominerande länderna har stora resurser för att få fram perfekta skidor och det är ett område där små länder har svårt att konkurrera.

Längdskidåkning
Bildtext William Poromaa tror att konceptet där alla kör med samma valla kunde bidra till en jämnare konkurrens.
Bild: Lehtikuva

Dagens tvåa i damernas sprint, svenska Johanna Hagström, tycker att det är bra att ämnet diskuteras och hoppas på att se mer av det i världscupen.

– Det känns som ett bra koncept. Sen tror jag inte att det kommer bli exakt så här, men det är absolut en bra början till att få det mer jämlikt.

Den färska VM-bronsmedaljören William Poromaa är inne på samma linje.

– Det känns som att det är bra att alla kör på samma valla. Då blir det lika.

Trots att konceptet är sällsynt testas det inte för första gången. I fjol under stadionsprinten var det redan i bruk. Under tisdagens världscupsprint i Tallinn provades ett liknande koncept för första gången i världscupsammanhang. Då fick alla skidåkare samma medel även om själva vallningen utfördes av landslagen.

Klurigare med klassiskt

Onsdagens sprint gick i klassisk stil, men så gott som alla åkte med skejtskidor. Konceptet med samma valla har tidigare inte testats i tävlingar då klassiska skidor använts. Vallningen har en betydligt större betydelse i den klassiska stilen då skidan gärna ska glida bra men också ha ett starkt fäste.

Sprintkungen och dagens överlägsna vinnare Johannes Høsflot Klæbo tror att konceptet kunde användas i framtiden, men lyfter rättvist fram problematiken kring hur det ska funka i finländarnas bravurstil.

– För stadssprinter, som i Tallinn, kunde det funka med lika valla för alla och jag tycker verkligen att vi kan fortsätta med det i de sammanhangen. I ”normala” världscuper och i klassisk stil tror jag att det blir för svårt.

Kläbo
Bildtext Johannes Høsflot Klæbo var dagens överlägsna segrare, trots jämnstarka skidor.
Bild: Lehtikuva

De offentliga tjafset hade minskat

Att slopa vallateamen hade också kunnat hindra offentlig smutskastning mellan åkare och vallachefer.

Bara för några veckor sedan, under VM, hettade det till ordentligt mellan de svenska åkarna och det svenska vallateamet. Frida Karlsson kritiserade då öppet skidorna varpå vallachefen Petter Myrback påstod att felet låg hos åkarna.

Mika Venäläinen talar med Juho Mikkonen.
Bildtext Finlands vallachef Mika Venäläinen får mycket feedback då det går dåligt för finländarna.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Det är inte bara det svenska vallateamet som får stå ut med tuff feedback. Arbetet är otacksamt och vallachefer är sällan hyllade.

För Finlands del har de senaste åren bjudit på stor omsättning bland vallacheferna. Finlands tidigare vallachef Martin Norrgård lämnade efter bara ett år på posten och den nuvarande vallachefen Mika Venäläinen berättade förra veckan att han tackar för sig efter säsongen.

Diskussion om artikeln