Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

En gynekolog håller i en ultraljusstav. En kvinna sitter i gynekologstol bredvid.
Bildtext Många berättar om dåliga gynekologbesök i Svenska Yles enkät.
Bild: Mostphotos

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Många vittnar om dåliga gynekologbesök

Många är rädda eller känner ångest för att besöka gynekologen. Det framgår i enkät som Svenska Yle gjort. Rädslan stammar i dåliga upplevelser – många vittnar om utskällningar och dåligt bemötande hos gynekologen.

Flera som svarade på enkäten vittnade om dåligt bemötande hos Studenthälsans svenskspråkiga gynekolog i Åbo. De har känt sig ohörda, förminskade och dumförklarade. En person upplevde gynekologen som sexistisk och rasistisk.

– Han ifrågasatte mig från första början då jag klev in på mottagningen. Han inledde direkt med en monolog och lyssnade inte på mig, även om det gällde min kropp. Han använde också ett olämpligt språk och sade olämpliga saker, säger Stiina Tolvanen som är en av dem som upplevt dåligt bemötande från gynekologen på Studenthälsan.

Politiker och väljare rädda för olika saker

De som väljs in till riksdagen har flera stora orosmoment att ta itu med. Finland och övriga världen har gått igenom kris efter kris, vilket kan vara orsaken till att vi blivit mer rädda för olika saker.

Yle frågade riksdagskandidaterna vad de är rädda för och de främsta svaren var krig, oro för klimatet, välfärdsstatens framtid och ojämlikhet i samhället.

Den vanliga finländaren är däremot mest orolig för äldreomsorgen, prisökningen, tillgång till hälsotjänster och krig. Bland personer i åldern 15–30 år är listan följande: Stigande priser, krig, ojämlikhet, ensamhet och ökning av åld.

Samlingspartiet populäraste regeringspartnern

Hur ska nästa regering egentligen se ut? Vi bad riksdagskandidaterna välja en regeringspartner och Samlingspartiet blev det populäraste svaret. På andra plats kommer Socialdemokraterna.

I botten finns Centern. Endast fem procent av kandidaterna vill bilda regering med Centern. I botten finns också De Gröna och Svenska folkpartiet (5,8 procent).

Läs mer om kandidaternas åsikter och hur finlandssvenskar tycker regeringen borde se ut.

Strejkerna fortsätter – tågstrejken kan kanske ta slut

Vid midnatt inledde 25 000 städare och fastighetsskötare ytterligare en strejk efter misslyckade förhandlingar om ett nytt kollektivavtal inom fastighetsservicebranschen.

Den stora stötestenen i förhandlingarna är lönerna. Enligt servicefacket Pam har man inte lyckats nå tillräckligt höga löneförhöjningar för de lågavlönade. Minimilönen för en heltidsanställd i branschen är 1 809 euro i månaden.

Samtidigt kan lokförarstrejken få en lösning. En förhandlingslösning har uppnåtts och i dag klarnar det om parterna godkänner uppgörelsen och om strejken tar slut.

Ryssland rekryterar kvinnliga fångar

På senare tid har det rapporterats om att Ryssland förflyttar kvinnliga gångar till kriget i Ukraina. Nu bekräftar en rysk människorättsaktivist uppgifterna.

– Vi har inte sett de här kvinnorna vid fronten än, men jag tror att vi kommer göra det inom kort, säger Olga Romanova som är direktör vid människorättsorganisationen Ryssland bakom galler.

Från Ukraina rapporteras det samtidigt att man vill diskutera möjligheten att få finska Hornet-jaktplan. Ukraina har föreslagit diskussioner om jaktplanen med Finland och USA, enligt tidningen Helsingin Sanomat.

Väder

Det är uppehåll i stora delar av landets södra och mellersta delar, men på många håll också regn och snöfall. Det är mellan -2 och +7 grader.

I Lappland är det klart till halvklart med en temperatur på mellan -4 och -10 grader.

Måttlig vind i hela landet.