Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rekordstor internationell synlighet för Finland – Nato, Marin och vår Rysslandsexpertis gör oss kända

Sanna Marin sitter på en vit stol och gestikulerar med händerna medan hon talar. I bakgrunden människor som tittar och lyssnar på henne.
Bildtext Statsminister Sanna Marin väcker stort intresse i utländska medier. Bild tagen under en intervju i samband med Marins besök i Davos i januari.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Finlands Natoansökan, vår kunskap om Ryssland och våra satsningar på Ukraina är tre saker som satte Finland på kartan i fjol. Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö var två av fjolårets kändaste finländare.

Många finländare känner en viss stolthet över att se Finland nämnas i internationella sammanhang och nu har vi orsak att vara stoltare än normalt.

Utrikesministeriets rapport Finland i världens medier visar att Finlands synlighet tredubblades i internationella medier i fjol jämfört med år 2021. Vår synlighet var rekordstor i fjol.

Statsledningens stora synlighet har skapat en ny bild av Finland

Mikko Koivumaa, Utrikesministeriet

Den främsta orsaken är Finlands Natoansökan som väckt stort internationellt intresse. Rysslands anfallskrig mot Ukraina ökade internationella mediers intresse att höra Finlands åsikter, synvinklar och ställning som granne till Ryssland.

Synligheten har förbättrat allmänhetens medvetenhet om Finland, konstaterar Utrikesministeriet.

År 2021 fick finländska idrottare flest omnämnanden i internationella medier, men 2022 var politikernas år. Statsminister Sanna Marin, president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto hör till de mest nämnda finländarna.

Finland ses som ett starkt, välförberett land

Många internationella medier har noterat Finlands försvarsförmåga och beredskap.

Finland beskrivs i internationella medier som ett välförberett land som ständigt utvecklar sin försvarsförmåga. Många medier har poängterat att Finland kommer att stärka Nato.

Ur en Natosynvinkel har speciellt nyheterna om Turkiets krav på Finland och Sverige i Natoprocessen fått stor synlighet. Många medier är också intresserade av hur Finland allierat sig militärt.

De flesta Natonyheter om Finland var neutrala, men nyheterna som publicerades i ryska och kinesiska medier var helt klart mer negativa.

”År 2022 fick Finland större synlighet i världens medier än någonsin tidigare. Synligheten har varit en positiv sak för oss och gjort Finland mer känt. De utrikes- och säkerhetspolitiska frågorna och statsledningens stora synlighet har skapat en ny bild av Finland”, säger Mikko Koivumaa, kommunikationsdirektör vid Utrikesministeriet, i ett pressmeddelande.

Statsminister Sanna marin och president Sauli Niinistö meddelar om regeringens beslut att lämna i en Natoansökan
Bildtext Statsminister Sanna Marin och president Sauli Niinistö väcker internationellt intresse. Speciellt intresset för Niinistö ökade i fjol.
Bild: Silja Viitala / Yle

Statsminister Sanna Marins namn nämndes 146 000 gånger i internationella medier i fjol, jämfört med 19 594 året innan. Marin nämndes ofta i samband med Natonyheter, men också i nyheter om vår kvinnodominerade regering som gav Finland bred positiv publicitet.

Också Marins festande noterades i världens medier. Nyheterna om det här var huvudsakligen neutrala eller positiva.

President Sauli Niinistö nämndes 141 000 gånger i internationella medier, jämfört med 9 289 gånger året innan. Man kan alltså tala om en explosiv ökning i intresset för vår president.

Utrikesminister Pekka Haavistos namn dök upp 53 500 gånger i fjol, jämfört med 8 687 gånger år 2021.

Valtteri Bottas en finländsk stolthet

Den finländska idrotten fortsätter trots världsläget att vara viktig för Finlandsbilden och Finlands synlighet, konstateras det i rapporten.

I fjol skrev internationella medier speciellt om Finlands ishockeylandslags OS-guld i Peking och VM-guld i Finland. Också Iivo Niskanens OS-framgångar i skidspåret noterades internationellt.

Även om finländska politiker fick stor synlighet internationellt, var det ändå en idrottare som nämndes mest: Formel 1-föraren Valtteri Bottas var årets mest synliga finländare med 189 000 omnämnanden.

Valtteri Bottas tittar åt sidan.
Bildtext Formel 1-föraren Valtteri Bottas har i flera år varit en av Finlands kändaste personer.
Bild: XPB Images

Många medier följde med stort intresse också med basketspelaren Lauri Markkanen och rallyföraren Kalle Rovanperä.

Utöver politik och idrott är Finland internationellt känt för att vara världens lyckligaste land. Många medier rapporterar också om Finlands natur och miljö, vår utbildning och hälsovård samt välmåendet bland finländarna.