Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Riksomfattande protestdag i Frankrike efter Macrons trotsiga uttalanden om pensionsreformen

Uppdaterad 23.03.2023 17:22.

Hundratusentals människor strejkar under torsdagen i hela Frankrike. Ilskan har skärpts ytterligare efter president Macrons hårda uttalanden i en tv-intervju om nödvändigheten av att skärpa pensionsbestämmelserna.

I en tv-intervju på onsdagen försäkrade Frankrikes president Emmanuel Macron att han tänker fortsätta att driva på pensionsreformen i landet. I och med reformen höjs pensionsåldern med två år till 64. Också andra ändringar kommer att genomföras.

Macrons klara beslutsamhet gällande den kontroversiella pensionsreformen har provocerat fransmännen ytterligare.

Fackföreningar säger att den nionde riksomfattande aktionsdagen ordnas under torsdagen i hela landet i protest mot Macrons ”hån och lögner”.

Demonstrationer i Paris - Spela upp på Arenan

När Macron talade med journalister i en direktsänd tv-intervju på onsdagen sa han att den nya pensionslagen är nödvändig och att den kommer att träda i kraft senare i år.

Han avfärdade uppmaningar om att avskeda premiärminister Élisabeth Borne, som har gått i spetsen för pensionsreformen. I stället gav han henne i uppdrag att försöka förhandla med fackföreningar.

Macron sa också att han är beredd att acceptera att han är impopulär och att det förekommer protester.

President Emmanuel Macron förklarar sig i fransk tv 22.3.2023 efter att regeringen drivit igenom en pensionsreform.
Bildtext President Emmanuel Macron förklarar sig i fransk tv 22.3.2023 efter att regeringen drivit igenom en pensionsreform utan omröstning i parlamentet, med hjälp av artikel 49.3 i konstitutionen.
Bild: Lehtikuva

Facket gav svar på tal

Macron hade uppmanats att lyssna på folket, men då han avvisade det fick han genast ilskna svar från fackföreningar och oppositionen.

– Han har lagt mer sprängämnen på ett redan väl påtänt inferno, sa socialistpartiets ledare Olivier Faure efter Macrons uttalanden.

– Det bästa svaret vi kan ge presidenten är att miljontals människor går i strejk och drar ut på gatorna, konstaterar Philippe Martinez som leder det hårdföra CGT-facket.

Torsdagens strejk innebär att tågtrafiken flygplatser påverkas och att många vägrar gå till sina arbeten, bland annat lärare.

Strejkerna fortsätter också vid oljedepåer och bland sophämtare.

De flesta protester har varit fredliga, men ilskan har ökat sedan regeringen drev igenom lagförslaget utan att riksdagen fick rösta om det förra veckan.

Under de senaste sju nätterna har det pågått spontana demonstrationer i Paris och andra städer med soptunnor som brinner och bråk med polisen.

Demonstranter i Marseille i södra Frankrike.
Bildtext Demonstranter i Marseille, södra Frankrike , den 23 mars 2023.
Bild: Lehtikuva

Protester sedan januari – stor utmaning för Macron

Protesterna mot lagen har sedan januari samlat stora folkmassor till demonstrationer som har anordnats av fackföreningar.

Protestvågen är en allvarlig utmaning för president Macron – den allvarligaste sedan ”De gula västarnas” revolt för fyra år sedan.

Enkäter har visat att en stor majoritet av fransmännen motsätter sig pensionsreformen och regeringens beslut att driva igenom den i parlamentet utan omröstning.

Källa: Reuters

Frankrike mår inte så bra – därför demonstrerar fransmännen allt våldsammare

14:30