Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Outokumpu och Fortum vill satsa på minikärnkraftverk i Torneå

Uppdaterad 23.03.2023 12:58.
Outokumpus stålverk i Torneå.
Bildtext Outokumpu och Fortum utreder möjligheten att bygga ett mindre kärnkraftverk, känt som SMR, i Torneå intill Outokumpus stålverk.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Energijätten Fortum och stålkoncernen Outokumpu utreder möjligheten att producera rostfritt stål med hjälp av små modulära reaktorer (SMR), så kallad småskalig kärnkraft.

För att tillverka stål använder Outokumpu nästan lika mycket el som hela Helsingfors. Outokumpu är Finlands största elkund och vill nu satsa på mer kostnadseffektiv och klimatvänlig energi.

Stålkoncernen väljer därför att utreda kärnkraftsmöjligheter för att få tillgång till utsläppsfri el också på vindstilla dagar.

Outkumpu och Fortum har tillsammans undertecknat ett så kallat samförståndsavtal för att utforska minskade koldioxidutsläpp för ståltillverkningsverksamheten med hjälp av småskalig kärnkraft (SMR).

SMR är en typ av mindre kärnkraftverk med eleffekt på under 300 megawatt.

”Att titta på framväxande teknologier, såsom SMR, i vår energiförsörjning, är ett naturligt steg i vår ambition att minska koldioxidutsläppen. Förutom vind-, sol- och vattenkraft behöver energiintensiva industrier och hela samhället en stabil och koldioxidfri elproduktion. I dag är kärnkraft det enda alternativet för detta”, säger Outokompus vd Heikki Malinen i ett pressmeddelande.

Vad är SMR?

  • SMR står för småskalig modulär reaktor där modulär syftar på att den ska kunna serietillverkas i fabrik och därför byggas snabbare.

  • Den elektriska effekten för en SMR är högst 300MW, vilket är klart mindre än till exempel de 1 300 MW Olkiluoto 3 har.

  • Potentialen med SMR anses framför allt handla om den termiska effekten, alltså att de skulle kunna användas för till exempel fjärrvärmeproduktion.

Malinen säger till Yle Uutiset att det här är en lång process och att man kommer inleda med att identifiera potentiella affärsmodeller samt tekniska och ekonomiska lösningar för vidareutveckling. Han säger att man siktar på att ha svar på de här frågorna inom ett par år.

Eventuella investeringsbeslut fattas i ett senare skede, säger Malinen. Tanken är att man skulle kunna bygga en SMR i Torneå i närheten av Outokumpus stålverk där.

– Det mest optimala är att kraftverket ligger nära produktionsanläggningen där elen används, säger Malinen i motivering till platsen för SMR-bygget.

SMR-bygget kan stå klart om tio år

Energijätten Fortum uppger att det vill jobba för minskade koldioxidutsläpp och tillväxt för nordiska industrier.

”Ska Europa klara utsläppsmålen måste industrins utsläpp reduceras kraftigt ned mot nettonoll, något som förutsätter stora mängder fossilfri el. Norden har goda förutsättningar med sin tillgång till fossilfri el och konkurrenskraftiga priser”, säger Fortums vd Markus Rauramo.

Rauramo tillägger att energibehovet kommer öka de kommande decennierna och att man därför också vill kartlägga möjligheterna för små modulär kärnkraft i Norden.

Matti Kattainen, som ansvarar för vidareutvecklingen av kärnkraften vid Fortum säger att man vill möta den nordiska industrins behov av ren energi.

– Det här uppnås bäst genom samarbetsprojekt med kunder, säger Kattainen till Yle Uutiset.

Enligt Kattainen kan Outokumpus och Fortums projekt, om det förverkligas, leda till att SMR-bygget står klart om tio år.

Fortum har sedan i höstas utrett möjligheterna med SMR och bland annat samarbetat med Helen om ett minikärnkraftverk. Fortum har också samarbetat med företag utomlands, bland annat i Frankrike och Sverige.

Professor: Stora kärnkraftverk är besvärliga för det finska elnätet - Spela upp på Arenan