Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tågstrejken tar slut – de första tågen startar tidigt fredag morgon

Uppdaterad 23.03.2023 11:34.
En tom tågperrong på vintern.
Bildtext Tågtrafiken kommer igång på fredag morgon.
Bild: Markus Bergfors / Yle

Parterna i arbetstvisten gällande lokförarnas kollektivavtal, fackförbundet Järnvägsunionen RAU och arbetsgivarorganisationen Palta, har godkänt det förhandlingsresultat som lades fram.

Förbundens styrelser godkände var för sig förhandslingsresultatet och meddelade på torsdagsförmiddagen att lokförarna återvänder till arbetet.

Det betyder att tågstrejken, som stoppade praktiskt taget all tågtrafik i Finland den 20 mars, tar slut och tågtrafiken återgår till det normala så snabbt som möjligt.

De första tågen startar tidigt på fredagsmorgonen den 24 mars. Den första tågturen i närtrafik startar klockan 04.04, det är K-tåget från Helsingfors till Kervo.

Det första tåget i fjärrtrafik startar klockan 03.40, det är IC62 från Kajana till Helsingfors.

Också turen IC40 från Vasa till Helsingfors startar enligt tidtabell klockan 04.44.

VR har tidigare meddelat att det tar ungefär ett dygn att starta upp tågverksamheten igen efter strejken. Det kan fortsättningsvis förekomma avvikelser från det normala under de närmaste dagarna, enligt VR.

Lokförarnas ork beaktades

Riksförlikningsman Anu Sajavaara hade gett ett flera medlingsbud före man kunde komma överens. Arbetstagarsidan Järnvägsunionen RAU förkastade flera medlingsbud.

Den främsta tvistefrågan som ledde till strejk gällde längden på veckovilan, men det fanns också andra frågor om ork och trivsel på jobbet som lokförarna ansåg vara viktiga. Lönefrågan var inte huvudfrågan för lokförarna.

Det nya kollektivavtalet är tvåårigt och medför lönepåslag på cirka sex procent, första året höjs lokförarnas löner med fyra procent.

Arbetstagarsidan RAU uppger att parterna enades om förlängd veckovila med tidsbundna lokala avtal. En lokförare ska under en treveckorsperiod få vara ledig två gånger i 58 timmar eller en gång i 60 timmar i ett kör.

Parterna enades också om att lokförarnas sommarsemestersäsong är 18 veckor lång och inleds den sista måndagen i maj.

Arbetsgivarsidan Palta uppger att det nya kollektivavtalet inkluderar ett omfattande projekt för att stödja lokförarnas välbefinnande på jobbet samt lösningar som gör det lättare att kombinera arbetstid och fritid.