Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejkviljan stor bland städarna enligt regionchef: ”På fältet är man mer än redo att strida för en dräglig lön”

Uppdaterad 23.03.2023 21:11.
Kvinna i mössa, halsduk och ytterrock med röd väst står utomhus i snöfall. Hon ler och ser in i kameran, i bakgrunden hotellentré.
Bildtext I Vasa syns städarnas strejk på många håll, inte minst på hotellen som är fullbokade under det pågående Energy Week. Regionchef Nina Kuitunen stod strejkvakt utanför Scandic Waskia på torsdagsmorgonen.
Bild: Moa Mattfolk / Yle

Det märks när det inte blir städat, säger Nina Kuitunen vid Servicefacket PAM. Hon litar därför på att den pågående tvådygnsstrejken får effekt.

Snön vräker ner utanför hotellbyggnaden på Vasklot i Vasa, där Nina Kuitunen står som strejkvakt. Kuitunen, som är regionchef för Servicefacket PAM i Österbotten, konstaterar glatt att det kommer att märkas att en del av snön inte blir undanröjd som vanligt.

– Det kommer nog att synas. Våra medlemmar gör ett sådant jobb att det nog märks då det inte blir gjort. Till exempel här på hotellet blir rummen inte städade idag eller imorgon, säger Kuitunen.

Städarnas och fastighetsskötarnas strejk började vid midnatt natten till torsdag och räcker i två dygn. Strejken omfattar omkring 25 000 anställda på 16 företag. Bland annat berörs städningen av butiker, kontor, industrianläggningar, hotell och kollektiva transportmedel.

Enligt Kuitunen är strejkviljan stor bland fackets medlemmar. Från fältet har hon hört många säga att man knappast ens skulle behöva strejkvakter, eftersom det finns arbetsplatser där lojaliteten är ytterst hög och alla är beredda att kämpa för att få upp lönen.

Armar och ben syns av städare som böjer sig ner för att tömma skräpkorg i kontorsutrymme.
Bildtext Städarnas lön måste upp rejält, anser facket.
Bild: Sebastian Björklund / Yle

En städare som jobbar heltid förtjänar omkring 1 800 euro i månaden före skatt.

– Det förstår var och en att man inte kommer långt med en sådan lön. Den här strejken handlar helt och hållet om lönenivån, som måste upp.

Enligt Kuitunen har de flesta medlemmar varit nöjda över att det senaste medlingsbudet förkastades. Enligt Kuitunen gick det inte att godta, även om man var på väg åt rätt håll.

– Nu fick vi reda euron också och inte bara procent. Eftersom det handlar om en så låg lön så får man lägga till rätt höga procentsatser före det verkligen syns som pengar i handen.

Hur långt ifrån ett avtal som parterna kan godkänna är ni?

– Visst har vi rätt lång väg kvar att gå, och på fältet hade man varit beredd på en längre strejk än två dygn. Men jag hoppas att vi får ett avtal nästa vecka.

PAM har varslat om en ny, utvidgad strejk i slutet av nästa vecka om ingen överenskommelse nås.