Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Fiskgjusen Veskus färd till häckningsplatsen i Kajanaland fick ett lyckligt slut

Uppdaterad 03.05.2023 11:22.
Vesku sääksi
Bildtext Vesku är framme vid häckningsplatsen i Paltamo, och det är även hans fästmö Pirita.
Bild: Vesa Hyyryläinen, kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

Våren är i full gång, och Vesku har nu kommit till Finland. Han inledde sin resa från Korsika, och har sikte på häckningsplatsen i Paltamo. Fiskgjusen Salli, som vi tidigare kunde följa, befaras ha omkommit i Irak efter en krock med en elledning.

26.4.2023

Vesku har anlänt till häckningsplatsen i Paltamo. Veskus fästmö Pirita anlände samma dag, och de var genast ivriga på att föra släkten vidare. Vesku tog sig också tid att besöka fiskgjusen Miilas och Pennas bo, något som inte uppskattades av Penna, som snabbt jagade bort besökaren. Miila och Penna kan du följa med hjälp av en webbkamera.

Penna jagar bort Vesku från boet. - Spela upp på Arenan

24.4.2023

Vesku är i Finland! Nu har han inte lång väg kvar till häckningsplatsen. Han korsade Finska viken 11.45 idag i höjd med Kotka. Han kommer inte att flyga ända fram till Paltamo idag, utan han kommer att övernatta på vägen.

21.4.2023

Vesku är nu i Litauen och har endast ca 900 km kvar av sin resa till häckningsplatsen i Finland. Det är ännu för tidigt att uppskatta vilken dag han anländer, då vädret blir lite svalare och ostadigare över helgen. Han kanske inte har lust, helt enkelt, att komma fram innan det blir lite varmare. Det har även funnits tillfällen då fiskgjusen kommit tidigt till boet och märkt att det var kyligt och blåsigt, och tillfälligt tagit sig söderut igen.

Veskus fästmö Pirita är också på väg mot häckningsplatsen, och förväntas ankomma ungefär samtidigt som Vesku.

14.4.2023

Vesku har tagit sig till norra delarna av Polen, ungefär 50 kilometer från gränsen till Belarus. Under höstflytten hade Vesku några dagars paus i Lettland. Troligen blir det ett liknande besök även nu på våren.

12.4.2023

Fiskgjusen Vesku, som har fått sitt namn efter Vesa-Matti Loiri, befinner sig nu i polskt luftrum. Vesku har övervintrat på Korsikas sydkust, och inledde sin vårflyttning 5 april genom att flyga i nordostlig riktning till italienska fastlandet. Efter det har han passerat Slovenien, Österrike och Tjeckien för att ta sig till Polen. Det betyder att han är ungefär halvvägs på sin 4000 kilometer långa färd innan han är framme vid sin häckningsplats i Kajanaland.

Vesku har valt en lite västligare rutt på sin resa till Finland, jämfört med höstens resa till Korsika.

VESKU

Drygt tre år gammal

Har haft gps-sändare sedan hösten 2022

Tillryggalägger ca 200 km per dag

Övervintrade på Korsika vid Porto-Vecchio

Beräknad ankomsttid till Paltamo 25.4

6.4.2023 Tråkiga nyheter

Salli befaras ha omkommit. De sista uppgifterna man har av henne är att hon skulle ha befunnit sig i Irak, i ett område med många ellinjer, och där har signalerna upphört.

Biologen Vesa Hyyryläinen, som har satt sändaren på Salli, är i kontakt med lokala forskare som nu letar efter Sallis kropp.

Forskningen och uppföljningen av fiskgjusens flytt fortsätter, då man nu istället följer Vesku som övervintrat på Korsika. Veskus val av övervintringsort är så till vida ovanlig, då fiskgjusen brukar övervintra i Afrika.

Mer om Sallis befarade bortgång hittar du i nyheternas artikel.

Salli har varit försedd med sändare sedan 2019, och har försett forskare vid Naturhistoriska centralmuseet med värdefull information om flyttfåglars beteende och val av rutt. Under hennes första resa söderut åkte hon bland annat iväg innan resten av familjen startade, och valde att flyga en mycket rakare väg jämfört med hannar som man kartlagt tidigare. Hennes resa gick bland annat via Ukraina innan hon tog sikte på nationalparken Akagera i Rwanda, där hon övervintrade.

Där har hon varit även i år, men i mitten av mars började hon sin färd norrut. Hon brukar häcka i Kajanaland, och hon beräknas vara framme första veckan i maj.

Fiskgjuse i närbild.
Bildtext Sallis vingbredd är hela 185 cm, så hon är ett imponerande exemplar av fiskgjuse.
Bild: Vesa Hyyryläinen, kuvanmuokkaus: Kukka Ström / Yle

Det betyder en sammanlagd flygfärd på nästan 9000 km. Dagligen tillryggalägger hon 200-300 km. Halva dygnet spenderar hon flygandes, med näbben i nordlig riktning. Hon övernattar vid en sjö eller annat lämpligt vattendrag, för följande morgon inleds med en fisketur. Efter att hon ätit sig mätt tar hon sig an följande etapp.

Sallis partner har övervintrat på annan ort, men han kommer att anlända till häckningsplatsen ungefär samtidigt.

Första veckan

Den första veckan av Sallis hemfärd tog henne ända fram till Sudan. Det betyder att hon hade tillryggalagt en fjärdedel av resan till Finland. Forskarna som följer Salli upplevde resan som väldigt spännande, i och med att hennes sändare slutat skicka signaler några dagar, och man befarade redan det värsta. Det visade sig bara att täckningen inte var den bästa i trakterna av Etiopien.

Andra veckan

Den andra flyttveckan har tagit Salli från Sudan i riktning mot Egypten, för att därifrån flyga till Irak och floden Eufrat. Senaste rapporterna från första dagarna i april visar att hon lämnat Mosul och fortsätter resan genom Turkiet med riktning mot Svarta havet. Ökenlandskap har bytts ut mot berg. Sannolikt kommer hon snart att ta en paus i sin färd, för att jaga och vila. Hon behöver inte ha så bråttom, då vädret på häckningsplatsen ännu är förvånansvärt vintrigt.

tigris
Bildtext Floden Tigris, söder om Mosul i Irak.
Bild: Uygar Onder Simsek/Moku/Sipa/Shutterstock/All Over Press

Sändaren som Salli bär på väger 30 gram, och drivs med solceller. Efter flera års forskning kan man konstatera att sändaren inte påverkar Sallis vardag på något sätt, utan hon tillför värdefull data för att vi skall få en bättre inblick i fåglarnas flyttning.

Fiskgjuse (Pandion haliaetus)

En av världens mest utbredda fågelarter

Längd mellan vingspetsarna 140-165 cm

Honan är större än hanen

Äter enbart fisk

Kan ryttla och spana efter fisk, för att sedan störtdyka ner under vattenytan, och stiger sedan direkt upp i luften med bytet i sina kraftiga klor.

Fiskgjusen hör till hökfåglarna. På finska heter fågeln sääksi eller kalasääski. På engelska osprey, sea hawk eller fish hawk. På danska kallas fågeln för fiske ørn. Gjuse är ett ganska ovanligt ord på svenska, men används i vissa svenska dialekter också i betydelsen mås.

Artikeln är en översättning och bearbetning av Kukka Ströms artikel ”Salli-sääksen muuttomatka lähenee puoliväliä - ensi viikolla luvassa parin viikon lepotauko”. Svenska Yle uppdaterar om Sallis färd varje vecka, men vill du ha mer kontinuerliga uppdateringar från resan kan du besöka Yle Luontos sidor.

Diskussion om artikeln