Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knesset i Israel ratificerade lag som gör det svårare att avsätta premiärminister Netanyahu

Uppdaterad 23.03.2023 15:14.
 Israeler bär en affisch som representerar premiärminister Benjamin Netanyahu.
Bildtext Israelisk demonstrant bär en affisch som avbildar premiärminister Benjamin Netanyahu. Demonstration i Tel Aviv mot regeringens kontroversiella lagförslag om rättsreform.
Bild: Lehtikuva

Israel ratificerade på torsdagen en lag som begränsar de omständigheter under vilka en premiärminister kan avsättas.

Regeringen säger sig vilja komma åt Högsta domstolens makt och ”återställa balansen”. Genom en slutomröstning med 61 mot 47 röster godkände Knesset lagförslaget.

Enligt lagen, som ändrar grundlagen gällande regeringsfrågor, finns det nu bara två sätt att förklara en premiärminister olämplig. Den första är att premiärministern förklarar sig fysiskt eller psykiskt olämplig att fullgöra sina förpliktelser, och den andra är en regeringsförklaring om att han är olämplig på grund av hälsoproblem, och att denna förklaring stöds av tre fjärdedelar av ministrarna.

Definitionen av premiärministerns ”oförmåga” hör till ett flertal lagar som den religiöst-nationalistiska regeringskoalitionen försöker driva igenom och som har fört Israel in i ett krisläge. Oppositionen anser att det rättsliga oberoendet är i fara.

Benjamin Netanyahu
Bildtext Israels premiärminister Benjamin Netanyahu leder ett regeringsmöte i Jerusalem den 23 februari 2023.
Bild: Lehtikuva

Lagen kan skydda den sittande premiärministern Benjamin Netanyahu så att han undkommer sina korruptionsrättegångar. Lagen hindrar effektivt justitiekanslern från att förklara att Netanyahu är olämplig att tjänstgöra som premiärminister.

Det har tidigare saknats detaljer kring de omständigheter som kan ge upphov till den här typens situationer. Det kunde tidigare eventuellt ha varit möjligt att Netanyahu hade förklarats oförmögen att fortsätta som premiärminister i och med att han är involverad i tre rättsfall. Enligt seniorforskare Amir Fuchs vid Israel Democracy Institute utesluter den nya lagen detta.

Protestdag ordnas – ”en dag av nationell förlamning”

Regeringens planer på att frånta Högsta domstolen dess makt har lett till omfattande protester i Israel.

På torsdagen kommer demonstrationer att hållas runt om i landet. Enligt protestorganisatörernas, som har kallat det ”en dag av nationell förlamning”, förväntas demonstranter hindra trafiken på vägar och motorvägskorsningar och hålla marscher och protester på olika håll.

Källor: Reuters, Al Jazeera, Haaretz