Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Återkomsten till Parken – Antman kvitterar för Finland i början av andra halvlek

Uppdaterad 23.03.2023 23:19.

För tre år sen skrev Finlands fotbollsherrar fotbollshistoria genom att kvalificera sig för EM-slutspelet. Ett nytt kvaläventyr inleds i kväll då landslaget tar sig an Danmark i Köpenhamn.

Man behöver knappast påminna om vad som skedde då Finland senast spelade på den danska nationalarenan. Den danska storstjärnan Christian Eriksens hjärta stannade och han fick första hjälp på Parkens gräsmatta i flera minuter.

Läkarna lyckades återuppliva Eriksen och han gjorde så småningom comeback till fotbollsplanerna. Han är emellertid skadad för närvarande och finns inte med i den danska EM-kvaltruppen.

Kl. 21.45 EM-kval i fotboll: Danmark – Finland

Parken, Köpenhamn
Kommentator: Chriso Vuojärvi

EM-kval i fotboll: Danmark - Finland (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Finlands läge: Drömläge efter tur i lottningen

Det bör konstateras: Finland har en mycket god chans att ta sig till ett nytt EM-slutspel. Fru Fortuna var nådig då kvalgrupperna lottades. Markku Kanervas mannar kämpar enligt vadslagningsbyråerna jämbördigt med Slovenien om andra platsen i gruppen vilket skulle ge en EM-biljett.

I kväll är Finland nederlagstippat. Danmark är nämligen skyhög favorit i gruppen. Så Finland kan skrida utan större förhandspress till verket. Tar man ens en poäng ger det en rejäl skjuts framåt i jakten på ett nytt EM-slutspel.

Så avgörs EM-kvalet

Självförtroendet är på topp i det finländska lägret. Förbundskapten Markku Kanerva har talat högt om fyra poäng från de två inledande matcherna borta mot Danmark och Nordirland medan anfallsspelaren Joel Pohjanpalo har sagt att Finland går ut för att vinna i kväll.

Det stora orosmomentet i Finland är backlinjen och avsaknaden av vänsterbacken Jere Uronen, som är skadad. Det finns ingen given ersättare i den finländska truppen, så det är möjligt att Kanerva frångår den fembackslinje som han alltmer infört de senaste säsongerna. Om Finland ställer upp med en fyrbackslinje ligger den vänsterfotade mittbacken Richard Jensen nära till hands att få chansen som en mer defensivt lagd vänsterback.

Finlands meste landslagsmålskytt Teemu Pukki kommer till EM-kvalstarten med en räcka mållösa matcher i bagaget. Pukki har inte nätat för Norwich på ett par månader men han har en stor roll också i andra faser av spelet så han torde starta trots sin pågående måltorka.

Om Finland måste jaga en kvittering så har man Pohjanpalo och Marcus Forss som alternativ. Båda två har varit i bra form på sistone. Forss har de facto varit Finlands vassaste målskytt i klubbfotboll sen julen. Han har gjort sju mål för sitt Middlesbrough jämfört med fyra av Pohjanpalo för Venezia. Teemu Pukki har gjort tre mål medan Oliver Antman och Fredrik Jensen har nätat en gång under samma period. Benjamin Källman har kammat noll i den polska ligan.

Om Forss varit glödhet de senaste månaderna så kan det samma sägas om Kaan Kairinen. Han har glänst i Sparta Prag och torde ta en plats på mittfältet. Inte minst då Rasmus Schüller lider av en förkylning och inte ens finns i truppen.

Kaan Kairinen i landslagströjan.
Bildtext Kaan Kairinen har gjort fyra mål och gett fyra assist i Slavia Prag.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

Finlands bekräftade startelva:

1. Lukas Hradecky
18. Oliver Antman
3. Richard Jensen
4. Robert Ivanov
2. Leo Väisänen
17. Nikolai Alho
6. Glen Kamara
14. Kaan Kairinen
8. Robin Lod
20. Joel Pohjanpalo
10. Teemu Pukki

Danmarks läge: Upp till bevis efter VM-floppen

Danmark har kvalitet på alla spelpositioner och är oerhört svårslaget hemma på Parken. Danmark har sedan sedan 2021 förlorat bara två hemmamatcher varav den andra var mot Finland i EM-slutspelet i juni 2021 och då var spelarna skärrade efter skräckscenerna kring Christian Eriksen.

Hemmalaget kommer till kvällens match med mycket att bevisa. Förväntningarna på Danmark var skyhöga inför VM-turneringen i Qatar. Inte minst med tanke på att man i Nations League några månader tidigare besegrat Frankrike både hemma och borta.

Men VM-turneringen blev en total flopp. Danmark inledde med 0–0 mot Tunisien och förlorade därefter mot både Frankrike och Australien och under hela gruppspelet lyckades man göra ett enda mål.

Danmark har inte spelat en enda landskamp sen VM-fiaskot mot Australien så de danska fansen räknar med att laget tar revansch i kväll.

Ryggraden i det danska laget är fortfarande den samma. Framför allt i defensiven. Kasper Schmeichel vaktar målet och framför sig har han mittbackarna Simon Kjær och Anderas Christensen. Joakim Mähles räder som offensiv vänsterback hör fortsättningsvis till repertoaren medan Pierre-Emile Højbjerg styr och ställer på innermittfältet.

Men räkna med några nya ansikten i Danmarks startelva. Kreatören Christian Eriksen saknas i dag, liksom innermittfältaren Thomas Delaney som haft en tung säsong i Hoffenheim.

Mathias Jensen har glänst i Brentford sen årsskiftet och förväntas spela från start.

Rasmus Höjlund i Atlanta-tröjan.
Bildtext Är Rasmus Højlund i Danmarks startelva i kväll?
Bild: Francesco Scaccianoce/LiveMedia/Shutterstock/All Over Press

Det är svårare att förutspå vem som får ansvar på topp. Varken Kasper Dolberg, Yussuf Poulsen eller Andreas Cornelius platsade så bordet är dukat för en ny spjutspets.

Den 20-årige Rasmus Højlund är det senaste stjärnskottet i dansk fotboll och kan mycket väl få chansen. Højlund har på bara ett och ett halvt år gått från FC Köpenhamn till Sturm Graz och därefter till Serie A och Atalanta där han senaste veckoslut gjorde segermålet mot Empoli.

Håll koll på: Parkens gräsmatta

Den danska nationalarenan renoverades 1992 och sen dess har personalen haft problem med att hålla gräsmattan i skick. Slitaget är hårt eftersom arenan är hemmaplan för FCK och dessutom arrangeras det konserter regelbundet.

Man försökte få bukt på problemet i fjol då man planterade hybridgräs samtidigt som man förnyade uppvärmningen och bevattningssystemet för över 10 miljoner euro. Men problemen kvarstår. Gräset har inte vuxit som man hade hoppats.

Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand har uttryckt sin frustration flera gånger. Frågan är i hurudant skick planen är i kväll och om Finland kan dra nytta av förhållandena. Finland har tränat i Söborg, strax utanför Köpenhamn, och träningsplanen har varit rejält lerig vilket Markku Kanerva inte varit helt nöjd med.

Kommentatorns tips: Danmark går fram som en ångvält

Väntevärdet är att Danmark trycker Finland in i torktumlaren. Hemmalaget får sannolikt utdelning vid nåt skede. En dansk seger med 2–0 känns som ett plausibelt resultat. Finlands viktigare match den här veckan spelas borta i Belfast mot Nordirland på söndagskvällen.

Finlands EM-kval

23.3 kl. 21.45 Danmark–Finland
26.3 kl. 21.45 Nordirland–Finland
16.6 kl. 19.00 Finland–Slovenien
19.6 kl. 19.00 Finland–San Marino
7.9 kl. 17.00 Kazakstan–Finland
10.9 kl. 19.00 Finland–Danmark
14.10 kl. 19.00 Slovenien–Finland
17.10 kl. 19.00 Finland–Kazakstan

Artikeln uppdaterad kl. 15.24 med nyheten om att Rasmus Schüller inte finns i Finlands laguppställning.

Diskussion om artikeln