Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Femton meter uppe i luften insåg Sebastian Westberg att han skulle krascha: ”Har polare som sitter i rullstol på grund av det här tricket”

Motocrossföraren Sebastian Westberg i luften.
Bildtext Sebastian Westberg har varit med om många skräckfyllda stunder vid hemmabanan i Finby, österom Kimitoön.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Det bästa är att inte alls krascha. Men om du måste krascha, då ska du krascha med stil. Så hur gör man det? Sebastian Westberg berättar, han är expert på området.

Sebastian Westberg räknar på fingrarna, som just den här dagen är hela.

Han kommer fram till att det blivit ungefär en operation per år under det senaste decenniet. Ett decennium som han verkat som professionell FMX-förare och regelbundet uppträtt framför tiotusentals ögonpar.

Det kan låta som många operationer, men det kunde ha blivit fler om han inte bemästrade den ädla konsten att krascha rätt.

En handbok för den nyfikne:

För det första gäller det att redan på förhand veta vilket fel du håller på att göra. Är farten för låg? För hög? Kommer rotationen i tricket att bli för kraftig? För långsam?

De tusentals körtimmarna i den fortfarande intakta ryggmärgen gör att Westberg får några ögonblick extra tid att tänka. Och det gäller att tänka illa kvickt.

– Det hänger på millisekunder. Det är bara att säga fuck it och använda tiden du har för att rädda dig själv.

Motocrossföraren Sebastian Westberg i luften.
Bildtext I freestylemotocross är hoppen oftast 21 meter långa och cirka 11 meter höga. Mellan rampen och landningen finns bara ett tomrum, så det gäller att inte hoppa för kort.
Bild: Sebastian Backman / Yle

En millisekund vid rampen ger dig chansen att ge lite mer gas, eller panikbromsa.

Om det går bra kan man landa på sidan i gruset och en insikt om vad man ska göra annorlunda nästa gång.

Om det går dåligt kan man landa på nacken, få en över 100 kilo tung motorcykel på sig och tappa medvetandet. Precis som det gick då Westberg för elva år sedan skulle göra en bakåtvolt för första gången, hemma i Finby i Salos skärgård.

Han hade inga trampoliner eller skumgummilandningar. Så det var bara att pröva sig fram på egen hand, med en hemmasnickrad ramp och gammalt, hederligt grus som underlag.

Han förbrukade ett kattliv, som han brukar beskriva det.

Mycket gick fel, men jag gjorde rätt i luften

Ett annat ögonblick: För två år sedan försökte Westberg göra en dubbelbackflip på grus. Då måste man hoppa högt och rotera snabbt. Tyvärr körde Westberg för snabbt till rampen och rotationen blev för långsam.

Därför ställdes han inför ett knepigt dilemma: Hoppa av från 15 meters höjd till platt mark och sannolikt bryta händerna och fötterna – eller följa med motorcykeln i fallet och hoppas på det bästa?

Han beslöt att hålla i hojen för brinnkära livet och försökte svänga sig till sidan för att inte landa på ryggen och få motorcykeln på sig. Resultatet var en rejäl benskada.

Ett billigt pris att betala i sammanhanget.

– Jag har polare som sitter i rullstol för att de har underroterat och fått hojen i ryggen. Mycket gick fel, men jag gjorde rätt i luften.

Se krascherna i Sportlivs dokumentär om Sebastian Westberg i klippet nedan.

Sebastian Westberg om konsten att krascha rätt - sonen får inte ta efter - Spela upp på Arenan

”De nya tricken är de värsta”

Några månader efter nacklandningen klarade Westberg en bakåtvolt för första gången. Han är inte heller klar med dubbelbackflipen, den finns på to-do-listan.

För numera är en bakåtvolt som naturell yoghurt, det får inte pulsen att höjas. Det är inget mer än ett grundtrick, A1-nivå. Ett stunt som Westberg nästan klarar av i sömnen.

Därför är också frun Sofia Björk-Westberg oftast lugn då hon följer sin man öva och tävla. Hon vet att han har en grym grundsäkerhet i utförandet.

– De nya tricken han övar till är de värsta, då känner man att hjärtat slår ett extra slag.

Motocrossföraren Sebastian Westberg leker med sonen Melvin.
Bildtext Tidigare var det inte så noga om en träningsresa drog ut på tiden. Nu finns det en liten kille som ivrigt väntar på pappas återkomst.
Bild: Sebastian Backman / Yle

I den lilla Westbergska familjen i Åbo ingår också Melvin, som föddes i juni i fjol. Han tjuter och skrattar medan han leker på golvet och tittar sedan fascinerat in i Sportlivs kamera.

Den nya killen i hemmet har fått Westberg att revidera synen på sitt arbete – men kanske inte på det sätt man hade förväntat sig.

Hur då?

Han försöker minimera resorna – träningsveckorna i Spanien och evenemangsresorna till Indien görs så snabbt och effektivt som möjligt. Efter att ha uppträtt framför storpublik återvänder Westberg snabbt till papparollen. En roll han trivs med.

– Melvin älskar det här, säger han medan han ligger på golvet med utsträckta armar och för sonen fram och tillbaka som ett flygplan.

Läkaren skrapade sig i huvudet

Men tankarna om skaderisken, då? Ingenting har ändrats. Westberg säger att han fortsätter så länge rädslan håller sig på avstånd. En adrenalinkick inför hoppen är ändå ett måste.

– Man måste ha en liten positiv rädsla, annars har du inte respekt för vad som kan hända om någonting går fel.

Och om det går lite fel, så surar inte Westberg lika mycket som tidigare.

– Om jag bryter ett finger eller näsan kan jag ta lite pappaledigt samtidigt, säger han och ler.

Ja, på tal om näsan.

För ett par år sedan bröt Westberg både tummen och näsan i en udda träningsincident i Spanien. Medan adrenalinet pumpade i blodet vred han näsan tillbaka, men tumskadan var svårare att åtgärda på egen hand.

Motocrossföraren Sebastian Westberg skottar snö.
Bildtext Westberg brukar köra flera veckor i Spanien om vintrarna. Då får han använda sommardäcken. I Finland är det vinterdäck som gäller i snöförhållanden, och då är det svårare att nöta in nya trick.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Tillbaka i Finland åkte Westberg till en läkare för att åtgärda tummen, och passade samtidigt på att visa upp näsan. Kunden man göra någonting åt den? Läkaren blev konfunderad.

– Han sa: Vad har hänt med den? Mellanväggen är helt sned.

Westberg förklarade det inträffade och läkaren svarade:

– Ganska bra vridit.

– Och ännu till utan spegel! Vi ska se om jag fixar den i framtiden. Näsan är ju rak.

Får Melvin börja med grenen?

Men en dag kan kattliven vara förbrukade. Det vet Westberg, även om han ogärna talar om ämnet.

– Jag är medveten om att det kan gå dåligt, men jag vill inte gå runt och tänka på det.

Därför förbereder han sig för det otänkbara genom att bredda verksamheten. Om han inte kan köra finns det annat att syssla med.

Westberg, som är utbildad till byggmästare, är en företagsam kille som håller på med en massa sidoprojekt, inom både motorsport och fastighetsbranschen.

Nyligen byggde han en stor ny hall i Finby, som gör att han slipper skruva på motorcykeln i det gamla hönseriet i minusgrader om vintrarna.

Motocrossföraren Sebastian Westberg sitter i en traktor.
Bildtext Westberg är van att göra saker på egen hand, som att skotta snö från ramperna med traktorn.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Då han blickar framåt vill han fortsätta med den egna satsade tävlingshelgen Sebfmx Fest, som årligen ordnas i Finby. Han vill också utveckla de ofta slutsålda stuntakademierna och FMX-utbildningarna riktade mot barn och unga.

Ja, barn och unga: Ska sonen Melvin börja med sporten?

Westberg ler:

– Jag hoppas inte det, men framtiden får visa. Han har ju möjligheten, men kanske han väljer balett eller tennis. Vi ser vad det blir, han måste börja gå först i varje fall, säger Westberg med glimten i ögat.

Frun Sofia ger ett klarare besked:

– Melvin får inte börja med FMX, det kommer jag att sätta stopp för, säger hon och skrattar.

Sofia Björk-Westberg med sonen Melvin.
Bildtext Motocross är okej för Melvin, men FMX? Nej tack, säger Sofia Björk-Westberg.
Bild: Sebastian Backman / Yle

Diskussion om artikeln