Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Häng med i minglet på Jussigalans röda matta : ”Könsneutrala priser ligger i tiden”

Uppdaterad 24.03.2023 19:29.

I kväll delas Europas äldsta filmpris ut. Könsneutrala priser är nytt för i år. Häng med på röda mattan.

Jussigalan är kvällen då vi hyllar toppen inom finsk film. Röda mattan kryllar av finländska filmstjärnor och filmbranschens grädda på Kabelfabriken i Helsingfors, där de bästa filmerna och filmmakarna 2023 firas. Följ med filmgräddan på röda mattan.

Vår kulturreporter Jenny Jägerhorn är på plats i minglet tillsammans med Svenska Yles filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstad. Nytt för i år är de könsneutrala priserna – hur ser branschfolket på det?

– Det är fint, Finland går i bräschen och jag tror att alla andra länder följer med, säger skådespelaren Alma Pöysti, som är nominerad med en kortfilm som heter Blue Note, som går att se på Arenan.

Hon får medhåll av skådespelaren Laura Birn.

– Det är fantastiskt. Tiderna förändras, vi får viktiga diskussioner om hur vi definierar människor. Det är också viktigt att antalet pris ändå inte blivit färre.

Sara Melleri
Bildtext Skådespelaren Sara Melleri fick mycket uppmärksamhet på röda mattan.
Bild: Lehtikuva

Också Sara Melleri instämmer. Hon är nominerad i kategorin bästa skådespelare för titelrollen i filmen Kikka. På frågan om det finns likheter mellan henne och sångaren Kirsi-Marja ”Kikka” Laitinen svarar hon så här:

– Jag var ett stort Kikkafan som liten, Jag har alltid älskat starka kvinnor inom populärkulturen, Kikka var en.

De nominerade

Alli Haapasalos film Tytöt tytöt tytöt har flest Jussinomineringar, den nomineras i sammanlagt åtta kategorier, bland annat kategorin Bästa film.

– Den ligger i tiden, den säger någonting som samtidigt är smått och stort om oss människor, och i synnerhet flickor i dagens läge. Det tror jag är orsaken, säger producenten Leila Lyytikäinen.

Skådespelarna i Tytöt tytöt tytöt
Bildtext Från vänster Linnea Leino, Aamu Milonoff och Eleonoora Kauhanen är alla skådespelare i filmen Tytöt tytöt tytöt.
Bild: Lehtikuva

På andra plats ligger filmen Kupla som är nominerad i sex kategorier.

Båda filmerna är nominerade i kategorin bästa film. Också Ruva (Pahanhautoja), Min älskade sjökapten och Sydänpeto tävlar i samma kategori.

Regissören Klaus Härö, är nominerad i kategorin bästa film för Min älskade sjökapten. Han har inte förberett något tacktal.

– Du nästan påminner mig om att jag är nominerad, säger han med ett snett leende.

– Jag kom hit med tanken att wow, nu får vi fira finskt film igen. Det är ett exceptionellt år, med rekordmycket fina finska filmer.

Finland väcker också mycket internationellt intresse i filmvärlden.

– Det är bra att tänka på för politikerna när vi pratar om kultur och kulturexport. Kapaciteten som finns inom kulturexport finns mycket att jobba med, säger Härö.

Regissörerna Alli Haapasalo som regisserat Tytöt, Tytöt, Tytöt, Klaus Härö som regisserat My Sailor, My Love och Aleksi Salmenperä som regisserat Kupla tävlar om bästa regi i årets Jussigala.

Tytöt tytöt tytöt var Finlands Oscarsbidrag, men filmen föll ur Oscarstävlingen innan nomineringarna offentliggjordes.

Det är föreningen Filmiaura som delar ut priserna och samtliga nomineringar kan du se här.

Läs också vår filmkritiker Silja Sahlgren-Fodstads kommentar om de de könsneutrala priserna.