Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Från ”ingen mer oljeborrning” till grönt ljus för jätteprojekt i Alaska – det här handlar det omstridda Willow project om

Demonstranter utanför Vita huset.
Bildtext Miljöorganisationer vill stoppa projektet.
Bild: Bryan Olin Dozier / AOP

USA:s president Joe Biden har hyllats för sin ambitiösa klimatpolitik. Förra veckan beslutade ändå hans administration att godkänna ett av de största oljeborrningsprojektena på flera årtionden – trots löften om det motsatta.

– Ingen mer oljeborrning på federal mark. Punkt slut.

Så hette det under Joe Bidens presidentvalskampanj.

Förra veckan godkände Bidenadministrationen ändå det omstridda jätteprojektet som går under namnet Willow project.

Projektet handlar om att borra upp till 180 000 fat olja om dagen i kommunen North Slope i delstaten Alaska. Det är oljeföretaget Conoco Phillips som driver projektet.

Den mängden oljefat om dagen motsvarar ungefär 1,5 procent av hela USA:s oljeproduktion, enligt företaget.

Sammanlagt räknar man med att det finns 600 miljoner fat olja att borra under en 30-årsperiod, det är mer än USA har i sin strategiska oljereserv.

Det här är Willow project

Skapar jobb – men också utsläpp

Projektet har ett utbrett politiskt stöd i Alaska. Det väntas skapa flera tusen arbetsplatser och utveckla delstatens infrastruktur. Man argumenterar för att projektet är livsviktigt för regionens ursprungssamhällen och viktigt för USA:s energisäkerhet.

Att bara tre av fem föreslagna borrplatser godkändes ses som en kompromiss.

Miljöaktivister kritiserar ändå projektet som de anser går stick i stäv med Bidens klimatmål om att halvera utsläppen fram till 2030 och nå nettonoll senast år 2050.

Den olja som projektet skulle generera på 30 år skulle leda till utsläpp på över 230 miljoner ton växthusgaser.

Det motsvarar ungefär den mängd utsläpp som 1,7 miljoner personbilar släpper ut under samma tidsperiod.

På årsbasis räknar man med att utsläppen motsvarar ungefär de som 64 koleldade kraftverk ger upphov till.

Både representanter för ursprungsbefolkningen och miljögrupper kräver att Bidenadministrationen stoppar projektet.

Miljögrupperna försöker nu sätta stopp för satsningen i domstol. De understryker bland annat att projektet skulle störa de vilda djur som finns i området, så som grizzly- och isbjörnar, fåglar och renar som är viktiga för lokalbefolkningens försörjning.

Två isbjörnar står på bakfötterna och slåss.
Bildtext Miljöorgansiationer oroar sig för hur projektet skulle påverka djuren i området.
Bild: Brad Josephs/Solent News/Shutterstock/All Over Press

Bidenanhängare ser beslutet som ett svek

Miljögrupperna är särskilt upprörda över att det är just Biden som godkänt projektet. Man ser det som ett svek eftersom Biden uttryckligen gick till val på klimattemat och lovade att det är slut på oljeborrningen på allmän mark.

Att Biden nu går emot löftet har främst ekonomiska orsaker. En ny oljesatsning genererar både pengar och flera jobb.

Den amerikanska inflationen ligger i nuläget på sex procent, mycket på grund av höjda energi- och livsmedelskostnader. Utökad inhemsk oljeproduktion skulle trycka ned energipriserna.

Det väntas ändå dröja flera år tills projektet har framskridit så till den grad att man kan pumpa upp olja.

Kritikerna anser helt enkelt att Biden nu försöker äta kakan och ha den kvar.

– Det är meningslöst att förespråka ren energiutveckling ifall vi fortsätter tillåta företag att plundra och förorena naturen som de önskar, kommenterar Wenonah Hauter som är chef för miljöorganisationen Food & Water Watch.

Oljeborrning i Alaska
Bildtext Oljeproduktionen har fasats ut kraftigt i Alaska under 2000-talet. I dag borras bara fyra procent av all amerikansk olja i delstaten. Det kan bli en ändring på det i och med Project Willow.
Bild: /All Over Press

Generation Z bakom #StopWillow

Projektet har också kritiserats i hårda ordalag på sociala medier under den senaste tiden. Den som är aktiv på Tiktok har knappast undgått hashtaggen #StopWillow.

Det hela började med att 20-åriga Elise Joshi la upp en video om Willow project i februari.

Hennes förhoppningar om att videon skulle bli viral var små. I en intervju för CNN säger hon sig vara ”väl medveten om att klimatfrågor inte slår igenom särskilt ofta”.

Men plötsligt hade hundra tusentals människor sett klippet och hashtaggen #StopWillow tog sig upp på appens topplista. Sedan dess har över en miljon protestbrev skickats till Vita huset och över 4,7 miljoner personer har skrivit under en namnlista om att stoppa projektet.

– Om inte det här understryker det faktum att det är vanliga amerikaner som motsätter sig projektet vet jag inte vad som gör det. Det här är inte en miljörörelse, det är större än så, säger den 25-åriga innehållskreatören Alex Haraus för CNN.

Det är inte första gången generation Z tar till Tiktok i politiskt syfte. År 2020 anmälde tusentals Tiktokanvändare exempelvis sig till expresident Donald Trumps kampanjevenemang i Oklahoma – för att sen inte dyka upp.

Källor: Reuters, AFP, Politico, NYT, AP, CNN, Guardian