Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlandssvensk ägare för storklubb? Thomas Zilliacus vill köpa Manchester United

Uppdaterad 23.03.2023 16:15.
Bruno Fernandes lyfter ligacupbucklan.
Bildtext Storklubben Manchester United kan komma att få en stark finlandssvensk koppling.
Bild: Lehtikuva

Blir det en finlandssvensk ägare i en av världens största fotbollsklubbar? Thomas Zilliacus har kommit med en offert om att köpa klubben. ”Jag har varit klubbens anhängare sedan liten”, säger affärsmannen till Yle Sporten.

Thomas Zilliacus meddelar att han lagt in en offert om Manchester United, engelsk storklubb i fotboll. Den finlandssvenska affärsmannen har gjort sitt erbjudande via två bolag han äger.

I sportvärlden har Zilliacus erfarenhet från sin tid som ordförande för fotbollssektionen i HJK. Zilliacus har bott i Singapore i över 30 år och där åtog han sig uppdraget som manager i ett fotbollslag under ett par år. Han gick också in som investerare i Jokerit när Helsingforsarenan skulle byggas.

Nuförtiden tillbringar Zilliacus mera tid i Europa och har här på kontinenten utrett möjligheterna till att investera i fotbollslag.

– Det har varit diskussioner med en del lag i Italien, men sen när möjligheten att investera i Manchester United dök upp så var det helt klart det mest intressanta laget, säger Thomas Zilliacus till Yle Sporten.

Zilliacus vill i och med den eventuella affären motverka utvecklingen, som enligt honom fört storklubbarna längre bort från anhängarna.

– Jag tror att de nuvarande ägarna, familjen Glazer, gärna går till historieböckerna som de som gav Manchester United tillbaka till anhängarna.

Supportrar i hela världen kan vara med och bestämma

Familjen Glazer har blivit starkt kritiserade av Manchester United fansen och Zilliacus tror att ägarna skulle tycka om modellen som blivit framlagd där supportrarna skulle ha mera att säga till om.

I den modell som Zilliacus och en placerargrupp han håller på att samla skulle tillämpa, ägs halva klubben av anhängarna och de får medverka i alla större beslut.

Enligt modellen skulle anhängarna genom en mobilapplikation få vara med och rösta och påverka klubbens beslut.

– Jag har själv gillat Manchester United sedan jag som pojke såg dem spela på Olympiastadion, minns Zilliacus när han som bäst kör från Österrike till Italien.

Erbjudandet är inlagt på onsdagen och enligt Zilliacus är det troligt att beslut fattas inom de närmaste veckorna.

Diskussion om artikeln