Busschaufför har svårt att förstå kritiken mot Pargasbussarna: ”Det måste vara möjligt att avlägsna barn och unga som använder fel biljett”
Busschauffören Niko Holm är huvudförtroendeperson vid bussbolaget Nobina som sköter många busslinjer i Åboregionen. Holm har svårt att förstå kritiken mot chaufförerna som kör mellan Åbo och Pargas.
– Vi jobbar med kundbetjäning och ska förstås hälsa på varje kund som stiger ombord. Men ibland är det mycket stressigt och stubinen är kort och då kan det ske övertramp, säger Holm. Det är ingen ursäkt för det som skett men samtidigt har jag förståelse för de chaufförer som nu pekas ut.
Yle Åboland har talat med föräldrar vars barn har utsatts för osakligt bemötande i kollektivtrafiken mellan Pargas och Åbo. Bussbolaget TLO har bett om ursäkt för det som skett och ska göra sitt bästa för att förbättra läget.
”Biljettkontrollörer kunde lugna ner läget”
Enligt Holm är systemet där busschauffören ansvarar för biljettgranskningen problematiskt. Holm skulle gärna se att specialiserade biljettkontrollörer användes på de linjer som kör över Föligränsen. Exempelvis på rutten mellan Åbo och Pargas samt mellan Åbo, Masku och Nousis.
– Det kunde lugna ner situationen och minska missbruket för det fungerar inte då vi busschaufförer ska granska biljetterna, säger Holm. Dagligen missbrukar barn och unga läget och använder sig av fel sorts biljett då de hoppar ombord.
Enligt Holm är fripassagerare ett väldigt stort problem speciellt inom regiontrafiken till exempelvis Pargas. Holm tror att problemen skulle minska ifall biljettkontrollanter jobbade på de här rutterna. Ett alternativ kunde vara det kontrollsystem som används på närtågen i huvudstadsregionen.
– Men där är det förstås lag på att ha kontrollanter så att införa ett liknande system på vissa linjer i Åboregionen är kanske inte realistiskt, säger Holm. Men vill vi få bort den här sortens problembeteende så är kontrollanter ett effektivt sätt att få det gjort.
Holm betonar att han inte känner till detaljerna kring de händelser som Yle Åboland har rapporterat om, men att en delorsak till att det har blivit problem kan bero på fripassagerarna.
– De flesta sköter sig och betalar för den resa de åker men det finns också otaliga personer som inte gör det, säger Holm. Då det samtidigt är på busschaufförens ansvar att granska biljetterna så bidrar det till att skapa en ohållbar situation.
”Personer måste kunna avlägsnas från bussen”
Arbetet som busschaufför är en evig kamp mot klockan anser Holm, som också lagt märke till stressen.
– På Nobina har vi lyckligtvis ett gott samarbete med arbetsgivaren, som gör sitt bästa för att organisera arbetet så att det inte skapar stress, säger Holm. Men jag vet att alla turer och linjer inte har samma möjligheter och då är det upp till den enskilda busschauffören att se till att hålla humöret uppe.
Men ibland hjälper det inte och då kan det hända att busschauffören är irriterad och höjer rösten onödigt mycket, betonar Holm.
– Tänk dig själv att du skulle jobba på en arbetsplats där någon dagligen försöker lura till sig fördelar, säger Holm. Det stressar och irriterar vem som helst.
Närings- trafik- och miljöcentralen förbjuder att man avlägsnar barn och unga från bussarna men enligt Holm är alla situationer unika. Det går inte att dra alla över en kam.
– Var borde gränsen dras då man får eller inte får avlägsna barn och unga från bussen på grund av att de har försökt åka med fel biljett eller helt utan en, frågar sig Holm. Det måste avgöras från fall till fall. Men kanske kunde det vara okej dagtid, men inte i morgonrusningen eller sent på kvällen?
För enligt Holm måste det finnas påföljder för den som åker utan biljett eller slarvar med att köpa rätt biljett då de åker buss.
Arbetsgivaren betonar kundbetjäning
Holm är nöjd med hur hans egen arbetsgivare sköter sig och anser att busschaufförerna utbildas tillräckligt.
– Alla utbildningsdagar betonar på ett eller annat sätt att kundbetjäningen är viktig. Så jag ser inte att det finns någon orsak till förbättring på den punkten, säger Holm.
De flesta busschaufförer som arbetar inom Föliområdet är professionella och gör sitt bästa varje dag nästintill dygnet runt slår Holm fast.
– Vi jobbar alla inom kundbetjäning och jag vill påstå vi klarar det ganska bra trots små utmaningar nu och då, säger Holm.