Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Två tjänstemän och en forskare – de kandiderar i riksdagsvalet för första gången trots att chanserna för debutanter är små

Porträttfoton på två kvinnor och en man som är riksdagsvalskandidater
Bildtext Jasmin Granholm (SDP), Dan Bäckman (VF) och Marja Lindberg (SFP) debuterar som kandidater i riksdagsval.

För att bli invald i riksdagen krävs det att du är känd bland väljarna eller att du redan innan valet har byggt en viss grund att stå på, det säger statsvetare Thomas Karv. Det oaktat behövs det nya kandidater för att få återväxt i partierna.

Egentligen har vi bestämt träff med Jasmin Granholm (SDP) intill valstugorna på Vasa torg, men eftersom det fullkomligen vräker ner snöblandat regn träffas vi inne i en hotellobby intill torget.

Det här är Granholms första kandidatur i ett riksdagsval. Hon har fått förfrågan två gånger tidigare, men först nu var tiden inne för att tacka ja.

– Jag vill arbeta för ett jämlikt samhälle och det har betydelse vem som fattar beslut i riksdagen. Den känsla som jag har fått är att det är många som inte har samma värderingar som jag som är där nu och det är en av orsakerna till varför jag ställer upp nu, säger Granholm.

Kvinna med rött pannband och svart dunjacka tittar in i kameran.
Bildtext Jasmin Granholm (SDP) vet redan nu att det här inte är hennes sista riksdagsval.
Bild: Sofi Nordmyr / Yle

På Vänsterförbundets lista hittar vi en annan som ställer upp i sitt första riksdagsval, Vasabon Dan Bäckman. Likt Jasmin Granholm fick Dan Bäckman förfrågan flera gånger innan han till sist tackade ja.

– Jag tycker att vårt samhälle har stora systematiska problem som vi måste lösa. Det handlar om ojämställdhet, klimatkris och det är huvudorsaken till att jag ställer upp. Jag vill vara med och arbeta för ett bättre samhälle. Samtidigt tycker jag att det är väldigt viktigt att det finns andra svenskspråkiga röster i Österbotten också, att det finns en tydlig vänsterröst i Österbotten till exempel, säger Bäckman.

I Kristinestad hittar vi ytterligare en förstagångskandidat, Marja Lindberg som kandiderar för SFP.

– Jag blev tillfrågad och ville pröva. Möjligheten att få diskutera teman som jag själv tycker är viktiga är det som lockade mest. Jag jobbar som forskare och upplever att det finns mer behov av att lyssna på forskning i beslutsfattande, det är också den rösten som jag gärna vill att man kommer fram med, säger Lindberg.

Positivitet i verkligheten och negativitet på sociala medier

Alla tre säger att valkampanjen hittills har varit hektisk och stundom tung när heltidsjobb och familjeliv ska kombineras med valarbete. Men ingen av dem tycks vara beredd att byta bort vare sig valkampanjen eller den erfarenhet de fått hittills.

– Kampanjen har varit jätterolig. Vi har gjort många nya saker, bland annat knackat dörr och vi har fått positiv feedback. Det är inte så många som kommer och säger fula saker ansikte mot ansikte, men det är en annan sak vad som händer på sociala medier, säger Jasmin Granholm.

Du har fått en del där?

– Lite, men kanske inte så mycket som andra. Det känns inte så bra när de skriver och säger sådana saker som inte har något med riksdagsvalet eller mig som person att göra, säger Granholm.

Dan Bäckman, som representerar regeringspartiet Vänsterförbundet, har noterat att det ofta är så att regeringspartierna också inom Vasa valkrets är överens i flera frågor.

– Jag har deltagit i en del debatter, men ofta har det inte varit någon från oppositionen alls närvarande så det är intressant läge att regeringspartierna diskuterar frågor som man är ganska överens om, säger Bäckman.

Porträttfoto av man i grön tröja
Bildtext Dan Bäckman (VF) vill vara en svenskspråkig röst för Vänsterförbundet i Österbotten.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Nästa val redan i tankarna

Inom både SFP och SDP går spekulationerna heta kring vem som kan utmana de sittande riksdagsledamöterna, ingen förstagångskandidat ingår i de spekulationerna. Så hur känns det då att ställa upp i ett val men på förhand redan vara uträknad?

– Vi jobbar i samma team och samarbetar. Det är viktigt att vi får helst ett till mandat till SFP, sen vem som kommer in så är allt hemåt till vårt parti. Jag är glad för alla som kommer in, säger Marja Lindberg.

Kvinna i 40-årsåldern står utomhus med beige kappa och blåsvart halsduk, kvinnan tittar in i kameran.
Bildtext Marja Lindberg (SFP) vill att beslutsfattare ska lyssna mer på forskare.
Bild: picmi.fi/Marie Lillhannus

Marja Lindberg, Dan Bäckman och Jasmin Granholm har alla tre svårt att sia om sina egna möjligheter i valet som stundar.

Om det blir ännu ett riksdagsval för Lindberg är osäkert, men Granholm och Bäckman har redan siktet inställt på nästa riksdagsval.

– Det tror jag nog, som det ser ut nu kommer det att bli fler val, säger Dan Bäckman.

– Jag brukar säga att det är början på ett maraton. Jag jobbar hårt, jag tar de röster jag får och jag är tacksam för varje röst. Det här är inte sista gången jag ställer upp, säger Jasmin Granholm.

Statsvetare: Svårt för en okänd förstagångskandidat

Hur stora chanser har förstagångskandidater att ta sig hela vägen till riksdagen på första försöket? Två personer som tagit sig hela vägen till riksdagen på första försöket är Anna-Maja Henriksson (SFP) och Miapetra Kumpula-Natri (SDP).

I teorin har alla riksdagskandidater lika stora chanser, säger statsvetare Thomas Karv.

– Men i praktiken tenderar de (förstagångskandidater, red.anm.) ha lite sämre chanser eftersom de inte alltid är lika kända som resten och inte har visat sin politiska kompetens. Det gör det mer osäkert för en väljare att rösta på en förstagångskandidat för man vet kanske inte riktigt vad man får, säger Karv.

Man i grå tröja står framför gul vägg
Bildtext Statsvetare Thomas Karv säger att alla riksdagskandidater i teorin har lika stora chanser men det lönar sig att vara känd bland väljarna.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Det lönar sig att vara känd eller erfaren eller både och. Och handlar det om ett nationellt val som riksdagsvalet till exempel lönar det sig om man varit aktiv i lokalpolitiken, säger Thomas Karv.

Betyder det att man inte ska ställa upp om man inte har något av det?

– Det är klart man ska ställa upp, men det kan bli väldigt svårt att bli invald.

Thomas Karv fortsätter och säger att för många debutanter är kanske det realistiska målet något annat än att bli invald i just det här valet.

– Man kanske vill bygga för framtiden, man kanske vill dra röster till partiet från en viss målgrupp som partiet annars har svårt att nå ut till, säger Karv.

- Det behövs alltid återväxt inom partierna, det behövs också en bredd, man kan inte alltid ha samma 16 kandidater i ett parti som alltid ställer upp.

Enorm press på kandidaterna

Många som ställer upp i valet för första gången är unga och det här kan vara det första valet i en rad av många val. Det är nu de sätter grunden för kommande val, säger Karv.

– Ta nu en sådan som Christoffer Ingo som gör sitt tredje riksdagsval. Det här är första gången som han framstår som en seriös utmanare och det är mycket tack vare att han har byggt upp en grund i två tidigare val som han nu kan kapitalisera på när det är tredje gången, säger Karv.

Samtidigt har Thomas Karv förståelse för att det kan vara mer nervöst för en kandidat som ställer upp för första gången än för en som ställer upp för andra och tredje gången.

– Det är en stor sak, det är en stor press att vara kandidat, att bli en offentlig person som inte alla är vana med. Man ska inte underskatta den press och nervositet som många känner, det är ingen liten sak att vara kandidat i ett nationellt val - all heder åt dem som vågar.

Diskussion om artikeln