Samma färg, samma font, olika askar – så här kommer tobaksprodukterna att se ut i framtiden
Det blir mörkt olivgrön färg på askarna när alla nikotinprodukter får ett enhetligt utseende under våren. Det här är ett steg i att göra Finland rökfritt före år 2030.
Från och med första maj får till exempel cigarettaskar och e-cigaretter inte längre se ut som de har gjort hittills.
Det betyder att samtliga logotyper, varumärkesspecifika mått och färger försvinner. I stället införs ett nytt system med en olivgrön färg och en enkel font.
Fenomenet kallas för plain packaging, ungefär enkel paketering på svenska, förklarar experten Reetta Honkanen vid Social- och hälsovårdsministeriet.
– Tanken är att alla produkter ska ha en enhetlig design. Varumärket står fortfarande på asken, men alla märken har i fortsättningen samma font, säger Honkanen.
Förändringen hör ihop med den striktare lagreglering för tobaksprodukter som trädde i kraft i april i fjol. Enligt ministeriet ska den här estetiska förändringen förhoppningsvis göra nikotinprodukter mindre lockande för unga konsumenter.
Det här är bara ett steg i ett förslag på skärpningar i tobakslagen som en arbetsgrupp vid Social- och hälsovårdsministeriet har kommit med tidigare i år.
Ett annat förslag som gruppen har fört fram var en höjning av åldersgränsen för köp av nikotinprodukter, från nuvarande 18 år till 20 år.
– Det är en åtgärd som gruppen lyft fram som extra viktig, men det kan hända att vi inte ser andra förändringar under det kommande året utan det går säkert till nästa regeringsperiod, säger Reetta Honkanen.
Det kan bli helt förbjudet att ta med sig snus hem – allt kring rökning försvåras för att Finland ska vara rökfritt 2030
Förslag: 20 års åldersgräns för köp av cigarretter.
Både den eventuellt höjda åldersgränsen och förnyelsen av produkternas utseende är åtgärder som försöker komma åt antalet unga som använder nikotinprodukter.
I Australien infördes en liknande lag om nikotinprodukternas estetik redan år 2012, och där har antalet rökare minskat sedan dess. Liknande lagar finns också till exempel i Frankrike, Norge och på Irland.
Enligt en rapport från Institutet för hälsa och välfärd från november ifjol har antalet rökande finländare sjunkit de senaste 20 åren, medan snuskonsumtionen däremot har ökat.