Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förändringar på polisstationerna i Pargas och Kimitoön i vår – arbetet omorganiseras och fler poliser ska synas på fältet

Uppdaterad 23.03.2023 17:39.
En skylt med texten "polis" och en polisbil i bakgrunden.
Bildtext Polisen kommer att fokusera mera på övervakning och brottsbekämpning i Åboland från om med april. Arkivbild.
Bild: Arash Matin / Yle

Verksamheten på polisstationerna i Pargas och Kimitoön kommer att förändras från och med april. Då kommer Polisen att omstrukturera arbetet på stationerna så, att poliserna jobbar främst med övervakning och brottsbekämpning.

Hittills har en del poliser antingen patrullerat på fältet eller jobbat med brottsutredning på de här polisstationerna. I fortsättningen kommer poliserna att göra både och - alltså både patrullera och utreda mindre brott, beroende på behovet. Det berättar överkommissarie Stephan Sundqvist som är chef för övervaknings- och larmverksamheten vid sydvästra Finlands polisinrättning.

Det här är en stor förändring för personalen. En del har inte varit ute på fältet på en längre tid, medan andra främst har patrullerat och inte jobbat så mycket med utredningar, säger Sundqvist. Personalen utbildas som bäst.

Den här så kallade hybridmodellen tas också i bruk på polisstationerna i Kankaanpää, Kumo, Loimaa och Nystad.

I och med reformen kommer förundersökningen av de mest krävande brottsärendena att flyttas till de större polisstationerna. Det betyder också att en del av den personal, som jobbar med brottsutredning flyttas till de större polisstationerna. Undantaget är Pargas polisstation, som har hand om de svenskspråkiga utredningarna i regionen, säger Sundqvist.

I och med förändringen kommer personalstyrkan att minska vid de mindre polisstationerna. Men den personal som blir kvar kommer att vara mera på fältet och synas i invånarnas vardag. Meningen är att göra ett förebyggande jobb och förhindra brott, säger Sundqvist.

Den nya modellen tas i bruk på flera polisstationer

Enligt Sundqvist kan den personal som bli kvar satsa mera på övervakning och i med det här kommer Åboland att ha ett fyrdubbelt antal patruller som utför övervakningsarbeten jämfört med i dag.

Även om en del brottsutredningar flyttas från de mindre polisstationerna kan invånarna uträtta sina ärenden på polisstationen också i fortsättningen, säger Sundqvist. Utgångspunkten är att största delen av förhören genomförs på den polisstation, som är närmast kunden.

Verksamheten vid hybridpolisstationerna kommer att pågå under en testperiod fram till slutet av år 2024. Efter det utvärderar polisinrättningen hur verksamheten fortsätter.

Artikeln uppdaterades och preciserades med nya uppgifter och med kommentarer av överkommissarie Stephan Sundqvist 23.3.2023 klockan 17.38.

Diskussion om artikeln