Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Hradeckys räddningar och Antmans mål räckte inte – EM-kvalet startade med förlust då Danmarks nya stjärna gjorde hattrick

Uppdaterad 25.03.2023 10:37.
Højlund fullbordar sitt hattrick - Spela upp på Arenan

Drömmen var ett poäng mot Danmark och chansen fanns. Men gruppfavoriten har en kommande storstjärna vid namn Rasmus Højlund och han sänkte Finland i kvalpremiären.

Tillbaka på Parken gällde för Finland i kvalöppningen. På samma arena där laget spelade sin första historiska mästerskapsmatch inleddes nu jakten på en biljett till EM 2024.

Finland har inte hymlat med målsättningarna inför kvalet. Efter en relativt gynnsam lottning ska man bygga en mästerskapssvit och Finland ska vara representerat i Tyskland nästa sommar.

Förbundskaptenen Markku Kanerva hade tidigare talat om fyra poäng från de två första kvalmatcherna, och Finland hade också Danmark i gungning i den svåra bortamatchen.

Efter Oliver Antmans kvittering stod sig 1–1 länge men det blev till slut inga poäng. Rasmus Højlund tog för sig rejält på den stora scenen och gjorde sina tre första landslagsmål då Danmark vann med 3–1.

– Det grämer och vi hade chansen att ta poäng och till och med vinna. Matchen stod oavgjord ännu vid 80 minuter så vi borde ha fått en poäng. Danmark är ett bra lag och vi gör det okej men vi kunde ha varit bättre, säger Antman till Yle efter matchen.

Finland utspelat i första halvlek

Kanerva valde att gå tillbaka till en 4–4–2-uppställning med Richard Jensen som vänsterback och ett mittfält bestående av bland andra Antman och Kaan Kairinen.

– Alternativet skulle ha varit att gå in och försvara med 4–5–1 men då skulle vi ha sprungit efter bollen ofta. Vi trodde att vi inte hade något att förlora och gick in för att utmana på allvar, säger Kanerva.

Finland byggde också upp några lovande anfall direkt i början men samtidigt satt inte defensiven riktigt där den skulle. Danmark hittade luckor och i den 21:a minuten kom det danska ledningsmålet.

Alexander Bah spelade in bollen i straffområdet och där dök Danmarks nya guldgosse Rasmus Højlund upp. 20-årigen styrde in sitt första mål i A-landslaget.

Rasmus Højlund ger Danmark ledningen - Spela upp på Arenan

Efter det danska målet blev Finland ordentligt tillbakatryckt. Spelarna uppträdde stressat, passningarna hittade inte fram och man saknade kreativitet i speluppbyggnaden.

Danmark hade bud på fler mål men Lukas Hradecky höll Finland med i matchen via några vassa räddningar – framför allt räddade han Robin Lod från ett självmål på stopptid i första halvlek.

– Det är enskilda situationer som avgör och det ska medges att vi gav dem en del chanser på grund av dåliga passningar, säger Kanerva.

Hradecky räddar Finland från ett självmål - Spela upp på Arenan

Antmans succé fortsatte

Då det mesta talade mot Finland kom ändå det oväntade kvitteringsmålet i början av andra halvlek. Oliver Antman avslutade ett snabbt anfall där Joel Pohjanpalo först vann en nickduell och Teemu Pukki hittade Antman i straffområdet.

21-åringen fortsatte sin succé i landslaget då han rullade in sitt tredje mål i landslagströjan och tystade den danska hemmapubliken på Parken.

– Jag är inne i ett bra flow och känner att jag kan göra mål alltid då jag spelar, säger Antman.

Oliver Antman kvitterar mot Danmark - Spela upp på Arenan

Efter kvitteringsmålet var det sedan Hradecky som fick klä sig i hjälterollen på nytt.

Han räddade skott från Mikkel Damsgaard och Rasmus Højlund, och sedan hade han även hjälp av ribban då Joakim Mæhle drog till med högerfoten. Målvakten var också på rätt plats och räddade då Højlund fick ett bra nickläge.

Finlands drömmar om poäng levde länge tack vare Hradeckys starka insats men inte ens målvakten fick stopp på Rasmus Højlund. I den 82:a minuten nickade han in 2–1 för Danmark och på stopptid fullbordade han sitt hattrick då han placerade in slutresultatet 3–1.

– Højlund var otrolig i den här matchen. Laget är besviket, vi kämpade och Lukas gjorde några räddningar. Den danska pressen var stor och det här grämer.

– Med tanke på matchbilden skulle ett kryss ha varit ett bra resultat för oss. Men det här var första matchen och resan fortsätter, säger Kanerva.

Højlund nickar in 2-1 för Danmark - Spela upp på Arenan

Slovenien vann sin premiär

Finlands kanske största konkurrent om andraplatsen i gruppen Slovenien inledde sitt kval med tre poäng. Laget vände underläge till seger i andra halvlek borta mot Kazakstan.

David Brekalo kvitterade direkt efter paus och Zan Vipotnik gjorde segermålet då en dryg kvart återstod av matchen.

Finlands nästa kvalmotståndare Nordirland besegrade i sin tur San Marino på bortaplan med 2–0.

Resultat, EM-kval:

Danmark–Finland 3–1 (1–0)
21´ 1–0 Rasmus Højlund
54´ 1–1 Oliver Antman
82´ 2–1 Rasmus Højlund
90´ 3–1 Rasmus Højlund

Finland (4–4–2): Lukas Hradecky (mv)– Richard Jensen (73´ Tuomas Ollila), Robert Ivanov, Leo Väisänen, Nikolai Alho – Oliver Antman (72´ Anssi Suhonen), Glen Kamara, Kaan Kairinen, Robin Lod (73´ Marcus Forss) – Joel Pohjanpalo, Teemu Pukki

Kazakstan–Slovenien 1–2 (1–0)

San Marino–Nordirland 0–2 (0–1)

Diskussion om artikeln