Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Enstaka klagomål på högljudd musik från uteserveringar – Lovisa påminner företagare att göra bulleranmälan i tid

Lovisa gästhamn
Bildtext Somrarna är fulla av olika evenemang i Lovisa, men ännu har inga bulleranmälningar lämnats in för den här säsongen.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Lovisa stads miljövårdsbyrå har skickat ut ett meddelande där de påminner restaurangerna och övriga som ordnar evenemang om att en bulleranmälan måste göras för de lite senare kvällarna då de spelar musik utomhus.

Miljövårdsinspektör Maud Östman säger att de ville skicka ut meddelandet nu för att företagen inte ska lämna ansökningarna till sista minuten i sommar – inte för att hård musik brukar vara ett problem.

– Anmälan ska lämnas in senast 30 dagar före, och ibland vill inte företagarna riktigt komma ihåg det, säger Östman.

Företagarna borde känna till att de måste göra en bulleranmälan, så meddelandet som lades ut på stadens webbsida var främst för att se till att det inte i onödan blir skyndsamt för någondera parten.

Maud Östman säger att det under åren kommit in enstaka anmälningar om högljudd musik från uteserveringarna i staden.

– Jag tror att Lovisaborna är ganska vana vid att det är mycket evenemang sommartid, vi har en lång tradition av sådant.

Lovisa gästhamn
Bildtext I och med att bostadsmässan arrangeras i Lovisa i sommar så kommer sommarkvällarna möjligtvis att fyllas av fler evenemang än vanligt.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Miljövårdsbyrån önskar att restaurangerna koordinerar sinsemellan så att det under samma kväll inte spelas högljudd musik utomhus på flera närliggande uteserveringar.

Dessutom hoppas de att företagarna kan kommer överens om att en del fredagar och lördagar kan vara musikfria, åtminstone utomhus. Det är något som invånarna indirekt önskat, enligt Östman.

– Sommarkvällarna är ganska fullspäckade. Fast folk inte klagar så finns det säkert de som i tystnad inte gillar det. Och ur den synvinkeln skulle det vara fint om det skulle finnas lite lugnare veckoslut i mellan.

Diskussion om artikeln