Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Uppdaterad 27.03.2023 06:30.
Tre kvinnor i soldatuniformer går med blommor i händerna.
Bildtext Kvinnorna har fått mer synlighet i Ukraina som annars är ett väldigt patriarkaliskt samhälle. Bild tagen i samband med kvinnodagen.
Bild: EPA-EFE

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Häxkonst och svart magi i Ukraina

Ukraina, som länge klassats som ett väldigt patriarkaliskt samhälle, väljer att lyfta fram många kvinnor i landets strategiska kommunikation.

Häxtkonst och svart magi har blivit en del av kommunikationen. Kvinnor riktar bland annat häxförbannelser mot de ryska trupperna och skrattar friskt över hur de ryska soldaterna på riktigt verkar vara rädda för svart magi.

– Att Ukraina försöker spela på mystiken kan dels vara för att väcka uppseende, men också för att ha en slags moralförhöjande effekt för den egna publiken, säger experten Max Arhippainen.

Ukrainska flyktingar får hemkommun

Många av de ukrainare som flytt till Finland har nu rätt att registrera sig som invånare i en hemkommun, men hittills har intresset varit svalt.

– För många tror jag att kanske den främsta orsaken är att man är osäker på hur lång vistelsen i Finland ska bli, säger Karin Ljung-Hägert som är Raseborgs stads invandrarkoordinator.

Invånarskap i en hemkommun innebär nya rättigheter, men också skyldigheter. En orsak att inte så många ukrainare registrerat sig kan också vara att man inte har tillräcklig kunskap om vad det betyder.

Li Andersson värnar för de fattiga

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson säger att partiet går till val med ett gediget skatteprogram. Målet är att klämma åt de rika och värna om de fattiga, säger hon i en partiledarintervju för Yle.

– Vårt socialsystem är helt inriktat på att stödja folk som har för låga inkomster. Men systemet är inte byggt för att stödja i en situation där utgifterna blir för höga, säger Andersson.

Hon talar samtidigt om hur man ser på att SDP rör sig vänsterut i valkampanjen och fikar efter Vänsterförbundets väljare.

Busschaufför om trakasserier på Åbobussar

Flera föräldrar har vittnat om att deras barn utsätts för osakligt bemötande på bussar mellan Åbo och Pargas. Busschauffören Niko Holm har svårt att förstå kritiken mot chaufförerna.

– Vi jobbar med kundbetjäning och ska förstås hälsa på varje kund som stiger ombord. Men ibland är det mycket stressigt och stubinen är kort och då kan det ske övertramp, säger han.

Niko Holm konstaterar att det ändå inte är någon ursäkt för det som skett. Han säger ändå att det måste finnas påföljder för dem som åker utan biljett och att man måste få avlägsna personer från bussen.

Tågen går igen – med vissa avvikelser

Tågstrejken är slut och tidigt i morse startade de första passagerartågen efter en paus på fyra dagar. Trots det kan avvikelser och förändringar vara möjliga i tågtrafiken de närmaste dagarna.

Det kan bland annat handla om ersättande busstrafik och enstaka inställda tåg. Restaurangvagnarna kan också till en början vara stängda i fjärrtågen.

Du kan följa med tågtrafiken och eventuella avvikelser via VR:s hemsida.

Väder

Det är mulet i landets södra och mellersta delar och tidvis snöfall eller regn. På en del håll är det dimmigt. Det är mellan 0 och +6 grader.

I Lappland är det mestadels klart och uppehåll med en temperatur på mellan -4 och -12 grader. Svag vind både i norr och söder.

I kväll drar ett kraftigare nederbördsområde in från sydväst och det varnas för översvämningar i flera landskap.