Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

EU stödde finländskt jordbruk med två miljarder euro – växthusföretagarna i Närpes delade på drygt elva miljoner

Andelslaget Närpes grönsaker fick förra året nästan 2,5 miljoner euro. Enligt andelslagets vd Stefan Skullbacka att pengarna har använts till investeringar packeriets verksamhet och i ett projekt med biologisk bekämpning.

– Pengarna är välkomna i sådana här tider vi lever i just nu.

En del av pengarna som andelslaget beviljas kommer att kunna betalas ut till medlemmarna i frågan om stöd för användning av biologisk bekämpning och effektiverad energianvändning i växthus, som till exempel byte till ledlampor.

Enligt Skullbacka är stödets storlek ungefär det samma som det har varit tidigare år. Flera växthusföretagare i Närpes har också fått egna bidrag.

Livsmedelsverket skriver i ett pressmeddelande att ”en livskraftig landsbygd är livsviktig med tanke på försörjningsberedskapen och den övergripande säkerheten i vårt land.”

Förra året fick gårdar och andra landsbygdsföretag över 16 miljoner euro för energiinvesteringar.

Relaterat

Bjarne Mara, David Köping, Fredrik Ström och Stefan Thölix vid en åker i Tölby i Korsholm.

De oroar sig för åkrarna – vill se mer utredningar innan beslut om Vasa hamnväg tas

Beakta invallningsområdena när ni planerar hamnvägen. Den uppmaningen skickar berörda i Tölby-Vikby området. Den tajta tidtabellen får också kritik.

översvämningar

Minst 14 döda i svåra översvämningar i Italien – siffran väntas stiga

Stor förstörelse i norra Italien där 20 000 har evakuerats.

Röda tomater hänger på en gren.

Stora grönsaksskördar väntar i sommar – odlarna i Närpes optimistiska trots risk för överutubud

Efter en utmanande vinter med höga elpriser och många släckta växthus, tror andelslaget Närpes Grönsaker på en rejäl grönsakssommar. Det finns en risk för överutbud, men andelslaget hoppas att lägre priser ska få grönsakerna att gå åt.

En mjölkbonde står på en betesmark och pratar med en ko.

Mjölkproducenterna Sonja och Andreas ser ljuset trots svårigheterna: “Vi jobbar ihop och stödjer varann”

Varierande arbetsdagar, att få jobba med djur och doften av vårbruk. Det är det bästa med att vara jordbrukare, säger mjölkbönderna Andreas Johansson och Sonja Ek-Johansson i Pargas. Men det är inte alltid lätt att driva en gård.