Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Tre finländska damer utmanar i sällsynt backhoppningstävling – hur långt når en formstark Jenny Rautionaho?

Uppdaterad 24.03.2023 18:18.
Jenny Rautionaho.
Bildtext Jenny Rautionaho är det största blåvita hoppet i backhoppningen.
Bild: EPA-EFE / AOP

Det är hundraårsjubileum för Lahtisspelen där det är fullt tävlingsprogram redan på fredag. I längdåkning och nordisk kombination tävlar man i lagsprint medan dambackhopparna avslutar världscupsäsongen i stora backen.

Kl, 17.55 Backhoppning, damer HS 130

Finland: 1 Sofia Mattila, 2 Julia Kykkänen, 8 Jenny Rautionaho

Kommentator: Mikael Oivo

Världscupen i backhoppning i Lahtis, damer HS 130 (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Sällsynt tävling i Finland

För andra gången någonsin tävlar dambackhopparna i världscupen i Finland. Senaste gång var år 2016 i för-VM.

När det har handlat om damernas nordiska kombination och backhoppning har man i Finland varit långsamma och tröga på att haka på i de här grenarnas utveckling. Förhopningsvis behöver de finska damerna inte vänta lika länge på att få tävla i världscupen på hemmaplan nästa gång.

Favoriter: Formstark slovenska gillar stora backar

Damernas världscupsäsong avslutas i dag. Eva Pinkelnig har redan säkrat totalsegern och kan hoppa avslappnat. Den formstarkaste hopparen efter VM har varit Ema Klinec som har stigit till trea i världscupen. Slovenskan som noterades för nytt världscuphopp i Vikersund förra helgen imponerade under torsdagens träningar och är en av de hetaste segerkandidaterna i säsongens sista världscuptävling.

Stor hemmaplansfavör för finländskorna

Jenny Rautionaho har fortsatt hoppa fint efter ett lyckat VM i Planica. Rovaniemidamen har hittat en ny nivå på placeringar strax utanför tio i topp. Den stora Lahtisbacken är mer bekant för henne än för de flesta konkurrenterna som aldrig hoppat i backen tidigare (tidigare har damerna hoppat i normalbacken i Lahtis), vilket kan ge henne en fördel som resulterar i en mycket positiv slutknorr på säsongen.

Julia Kykkänen har inte klarat av att sluta bland de 20 bästa under den här världscupsäsongen, men i den bekanta Lahtisbacken kan hon ha möjligheter att lyckas med det. Sofia Mattila jagar karriärens första världscuppoäng.