Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanska poliser i blåsväder: Anklagas ha haft sex med aktivister under täckmantel för att samla information

Tre poliser står med ryggen mot kameran och ser på när klimataktivister demonstrerar på en gata.
Bildtext Poliser i Spanien anklagas för att under täckmantel ha haft sex med aktivister, bland annat inom klimataktivistgruppen Extinction Rebellion. Bilden är från en klimatdemonstration i Spanien, men har inget med den här artikeln att göra.
Bild: EPA-EFE

Flera aktivister i Spanien har stämt polisen efter uppgifter om att poliser som arbetar under täckmantel lurat dem till sex. Polisernas mål var att skapa tillit och få information om aktivistgrupper.

Poliserna i fråga har bland annat infiltrerat aktivistgrupper inom extremvänstern och klimataktivistgruppen Extinction Rebellion, gruppen som i Finland är känd som Elokapina.

Skandalen bubblade upp till ytan när tidningen La Directa rapporterade om en polis som under namnet Daniel Hernandez haft sex med flera medlemmar av olika medborgarrörelser inom extremvänstern.

Polisen ska ha haft en sexuell relation med en av aktivisterna i närmare ett år, med syftet att skapa tillit och få information om gruppen.

Sex kvinnor har anmält polisen och anklagat honom för sexuella övergrepp. Enligt kvinnorna bygger samtycket på lögner. Om de skulle ha vetat att han var polis och vad han var ute efter, skulle de inte haft sex med honom, konstaterar kvinnorna.

– Det finns enligt oss inga argument för de här polismetoderna. Vi vill veta hur långt de här metoderna gått, säger advokaten Mireia Salazar som representerar en av kvinnorna som anmält ”Hernandez”.

Skandalen växte till sig då Extinction Rebellion nyligen meddelade att en kvinnlig polis infiltrerat gruppen under täckmantel och haft sex med åtminstone en av deras medlemmar.

”Det här är våld mot kvinnor”

Nyheten har väckt ilska i Spanien och många har riktat kritik mot den spanska regeringen och ifrågasatt hur långt poliser får gå i utredningar.

– Var ligger din morala och etiska gräns? Det här är inte bara ett hot mot den politiska och ideologiska friheten, utan också ett hot mot den sexuella friheten, sa parlamentsledamoten Gabriel Rufián till premiärminister Pedro Sánchez i en debatt.

– Det här är våld mot kvinnor, säger Podemospolitikern Angela Rodriguez.

Nyheten har lett till speciellt stor debatt eftersom spanska regeringen i fjol erkände att man spionerat på katalanska separatistledare med hjälp av spionprogrammet Pegasus.

Pedro Sánchez står vid ett talarpodium och pratar. Han gestikulerar med händerna.
Bildtext Premiärminister Pedro Sánchez pressas ge svar på tal om vad poliser får och inte får göra. Arkivbild från en utfrågning i parlamentet den 21 mars.
Bild: EPA-EFE

Varken inrikesministeriet eller polisen i Spanien vill kommentera fallet för nyhetsbyrån AFP.

Händelserna i Spanien påminner om ett fall i Storbritannien där en polis under täckmantel lurade klimataktivisten Kate Wilson att inleda ett sexuellt förhållande med honom. Förhållandet pågick i nästan två år.

Wilson anmälde polisen, som sade sig vara en aktivist, då hon fick höra att han var polis. En tribunal kom till slutsatsen att polisen hade kränkt hennes mänskliga rättigheter. Londonpolisen betalade henne 230 000 pund i kompensation.

Källa: AFP