Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

30 företag i Österbotten startade egna utbildningar – livsmedelsarbetare, metallarbetare och båtbyggare utbildas på skräddarsydda kurser

Kvinna i halvfärdig båt
Bildtext Elma Häggman gick en rekryteringsutbildning för att bli inredningsmontör på Nautor.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

21-åriga Elma Häggman ville jobba med händerna och hennes lillasyster jobbade redan på båttillverkaren Nautor i Jakobstad. Efter en två månader lång rekryteringsutbildning inreder Häggman nu båtar.

Båttillverkaren Nautor är bara ett i raden av företag som ordnar skräddarsydda utbildningar för att lyckas rekrytera personal.

– Det är ett måste, för vi har en pensionsboom och måste träna upp en ny generation båtbyggare, säger HR-chef Stephan Ekman på Nautor.

I fjol startade cirka 30 företag i Österbotten och Mellersta Österbotten rekryteringsutbildningar i samarbete med arbets- och näringsbyrån. Enligt Ekman måste företagen i dagens läge se till att det finns flera olika vägar in till jobb.

– Det är en investering för framtiden och vi ser det som en bra möjlighet att köra den här utbildningen, säger Ekman.

Elma Häggman är student och har inte jobbat inom industri tidigare. Men så fick hon höra om rekryteringsutbildningen, och blev en av sex som valdes ut och nu jobbar hon som inredningsmontör.

– Det är varierande och mångsidigt, bra arbetskamrater. Jag trivs väldig bra, det är trevlig stämning här i båten, det blir aldrig tråkigt, säger Häggman.

Nautor har ordnat tre utbildningar på tre år. Bolaget har drygt 300 anställda och behöver tiotals nya i år.

– Vi ligger på en tillväxt på nästan 10 procent, så cirka 30 personer är behovet. Vi har hittat en del men har fortfarande lediga jobb, säger Ekman.

Man i båthall.
Bildtext Pensionsboomen gör att man måste satsa på rekrytering, säger HR-chefen Stephan Ekman.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Nautors utbildning görs i samarbete med arbets- och näringsbyrån och Optima. På Optima får de blivande anställda bland annat ta arbetssäkerhetskort, certifikat för heta arbeten och får utbildning i första hjälpen.

Elma Häggman uppskattar att man redan under utbildningen vet vilka arbetsuppgifterna blir och vad som krävs.

– Även om man gått en utbildning kan det vara mycket nytt då man börjar på en arbetsplats. Man får grunden för just det här arbetet från början.

Drag under galoscherna i industrin

Sakkunniga Rose-Marie Lillmangs på Österbottens arbets- och näringsbyrå intygar att industrin rullar bra på i Österbotten. Lillmangs har jobbat med rekryteringsutbildning i 15 år och rekryteringsbehoven är stora inom industrin, säger hon.

– Rekryteringsutbildning är inte en sak man använder till alla rekryteringar utan det ska finnas rekryteringsproblem. Det är ingen massprodukt utan något vi kan använda när det inte hittas folk, säger Lillmangs.

Fördelarna med rekryteringsutbildning är enligt Lillmangs att företagen kan hitta guldkornen.

– Att du kan ta den här bra typen fast han inte har rätt utbildning eller rätt bakgrund från början. Men om man är läraktig och annars passar in i arbetsgemenskapen och har förutsättning att klara jobbet.

TE-byrå.
Bildtext Rekryteringsutbildningar kan ordnas i samarbete med arbets- och näringsbyrån eller en utbildningsanordnare.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Då kan man snabbt, efter bara 2–3 månaders utbildning, få en riktigt bra anställd, påpekar Lillmangs.

– Det breddar utbudet och man kan se på ansökningarna på ett annat sätt, man kan ta ner ribban lite. Och det måste nästan varje arbetsgivare göra i dag. Man kan inte ha den kravnivå man har haft förr för att hitta folk.

Det vanligaste är att företag tar sig an några enstaka personer i taget. Att utbilda på plats kräver både tid och resurser. Målet är att alla som tas in till en rekryteringsutbildning garanteras jobb efter avklarad kurs. Enligt Lillmangs händer det att någon hoppar av om jobbet ändå inte passar dem.

– Men vanligaste orsaken till avhopp är kanske att de får jobb på något annat ställe, säger Lillmangs.

Rekryteringsutbildningar kan ordnas i samarbete med arbets- och näringsbyrån men kan också förverkligas med olika utbildningsanordnare.

Rekryteringsbehov inom metall, papper och livsmedel

Just nu har till exempel verkstadsföretaget Häggblom i Karleby en utbildning på gång för 10 metallarbetare, och också företag som UPM i Jakobstad och livsmedelsföretaget Fresh Servant i Pedersöre har i vinter utbildat folk för eget behov.

– Det kräver resurser av oss, men det är ett sätt att få anställda, säger Fresh Servants HR-direktör Paula Bodbacka.

Häggblom i Karleby startade sin utbildning i mars. Bakgrunden är enligt vd Robert Kiviniemi att bolaget just nu har en historiskt stor orderingång. Totalt 10 personer utbildas inom stålarbete, svetsning och montering. Utbildningen tar i det här fallet fem månader.

Annars tar utbildningen oftast ett par–tre månader. Under tiden som den pågår får deltagarna arbetslöshetsunderstöd och efter avklarad kurs är tanken alltid att de garanteras jobb.

Kvinna framför båt.
Bildtext HR-specialisten Pialina Ainasoja på Nautor säger att rekryteringsutbildningarna kan vara till nytta i olika jobb.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Enligt HR-specialist Pialina Ainasoja på Nautor är det fina med skräddarsydd utbildning att man kan matcha arbetsuppgifter enligt intresse, kunskap och var behoven är störst.

– De kastas inte bara in i arbetet. Att många företag gör det här kan gynna oss alla, säger Ainasoja och syftar på att har man en gång gått en rekryteringsutbildning har man en utbildning som vara till nytta i flera olika sorters jobb.

UPM utbildar sina nya via läroavtal och det tar lite längre, ett par år. En utbildning startades i höstas och via den rekryterar bolaget totalt 100 personer till olika enheter runtom i landet. I Jakobstad rekryterar man till cellulosafabriken och Alholmens såg.

Diskussion om artikeln