Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sannfinländarna är störst bland unga på Tiktok – expert: Partiets anhängare är flitiga budbärare

SDP går hem bättre på Tiktok än Samlingspartiet, medan Sannfinländarnas budskap sprids bäst, visar ny studie.

Sannfinländarna är det parti som tilltalar flest unga på Tiktok. Det visar preliminära forskningsresultat från en enkätundersökning som forskningsinstitutet Labore har gjort.

Sannfinländarna är det mest populära partiet bland 15–29-åringar som använder Tiktok. Av dem skulle 32,5 procent skulle rösta på Sannfinländarna.

Därefter kommer SDP (15,5 procent), De Gröna (10,9 procent) och Samlingspartiet (10,4 procent).

Sannfinländarna är också störst bland unga som inte använder Tiktok. Bland dem är stödet ändå betydligt lägre på 21,8 procent.

Samma partier är populära bland dem, men i annan ordningsföljd: Samlingspartiet (16,7 procent), De Gröna (15 procent) och SDP (13,8 procent) på fjärde plats.

Unga talar till unga

Det är ingen överraskning att Sannfinländarna klarar sig bra på Tiktok, säger Elisa Kannasto, utbildningschef vid Seinäjoki yrkeshögskola och forskare i politisk kommunikation till Yle Uutiset.

Sannfinländarna får synlighet på Tiktok även om alla deras kandidater inte är aktiva där. Enligt Kannasto är det typiskt just för Sannfinländarnas anhängare att på eget initiativ fungera som budbärare för sin kandidats del på sociala medier.

– Där finns unga som talar till direkt till unga, fastän de själva inte är kandidater. De går igenom partiets agenda, säger Kannasto.

Enkla budskap förstärks och förmedlas

Enligt Kannasto är Tiktok en plattform som gynnar enkla budskap, effekter och videor, vilket går hand i hand med Sannfinländarnas populistiska sätt att kommunicera.

– Partiet har uttryckt att det inte ansvarar för sina kandidaters kommunikation. Då får vi se okomplicerade och onyanserade meddelanden som säger saker som tilltalar folket, säger Kannasto.

En vanlig strategi som Sannfinländarna och deras anhängare använder sig av på Tiktok är den så kallade ”anfallsmodellen”, vilket betyder att man publicerar ett videoklipp på en politisk konkurrent och berättar vad man tycker motståndaren säger fel, berättar Kannasto.

Kannasto lyfter fram synliga kandidater som Sannfinländarnas Sebastian Tynkkynen och Mikko Bergbom, samt Rörelse Nus ordförande Harry Harkimo.

Harry "Hjallis" Harkimo talar i telefon med ett bistert ansiktsuttryck.
Bildtext Rörelse Nus ordförande Harry ”Hjallis” Harkimo vet vilket tonläge som går hem på Tiktok.
Bild: Silja Viitala / Yle

– Harkimo har redan tidigare samlat på sig erfarenhet från Youtube och kan kommunikationsstilen som tjänar den här typen av plattformer.

På Tiktok har Harkimo riktat sitt budskap till unga och talar till exempel om att avskaffa inkomstgränsen för studerande.

Samlingspartiet ingen haj på Tiktok

Samlingspartiet tappar sex procent i popularitet bland unga på Tiktok.

– Samlingspartiet är en tydlig förlorare på den plattformen, även om partiet är synligt på andra plattformar. De har inte hittat en kommunikationsstil som passar dem på Tiktok, säger Kannasto.

Även De Gröna är ett parti som är mindre populärt bland unga på Tiktok än till exempel på Instagram.

– De Grönas budskap får fotfäste på Tiktok när de lyfter ett visst ämne på agendan som engagerar unga, men De Grönas valkommunikation ser ut att fungera bättre på Instagram där de hittar sin målgrupp, säger Kannasto.

Statsministern lägger inte sin tid på Tiktok

För SDP:s del skiljer sig stödet inte märkbart mellan unga som hänger på Tiktok och dem som inte gör det.

Statsminister Sanna Marin har inget eget Tiktok-konto, även om hon är mycket synlig i det politiska innehållsflödet. Sannfinländarnas Riikka Purra har däremot en egen profil.

– Om man lämnar uppmärksamheten på andras ansvar, ger man ganska mycket makt åt övriga medier och människor, säger Kannasto.

Enkätundersökningen som utfördes av Taloustutkimus under mars månad gjordes som en internetpanel bland över tusen 15-29 åringar.

Artikeln är en bearbetning av Yle Uutisets artikel Tiktokia käyttävistä nuorista lähes kolmannes äänestäisi perussuomalaisia – kokoomusta vain joka kymmenes. Artikeln är översatt och bearbetad av Sofia Kajander.