Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finländare slänger bort tonvis med elektronik och förlorar miljarder – det ska EU sätta stopp för

Sähköelektroniikkaromua keräyslavalla Kuopion jätekeskuksella.
Bildtext Europeiska kommissionen bedömer att de föreslagna åtgärderna skulle göra att medeleuropén sparar sammanlagt 375 euro under de kommande 15 åren.
Bild: Keijo Salokangas / Yle

Europeiska kommissionen har antagit ett nytt förslag som ska göra det enklare för konsumenter att reparera varor. Förslaget ska råda bot på ett stigande elektroniksvinn och samtidigt gynna konsumentens plånbok.

Små- och medelstora företag som ägnar sig åt reparationer skulle gynnas av förslaget. Återförsäljarna kunde dock få sig en törn, när konsumenter reparerar i stället för att köpa nytt. Förlusterna skulle ändå vara marginella jämfört med konsumenternas ökade välfärd, bedömer Europeiska kommissionen i sitt förslag (på engelska).

Bland annat detta vill EU införa

”Reparationer är viktiga för att få slut på slit-och-släng-mentaliteten som är så skadlig för vår planet, vår hälsa och vår ekonomi. Det finns ingen anledning att köpa en helt ny produkt bara för att sladden är trasig eller en ventil slutat fungera”, skriver Europeiska kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i ett pressmeddelande.

Det nästa steget för förslaget är att det tas upp av Europaparlamentet.

Elektronikförsäljare positiva till förslaget

Vi frågade finländska återförsäljare hur de förhåller sig till förslaget. Den allmänna åsikten är att man förhåller sig positivt, och gärna jobbar för att anpassa sin affärsmodell för att främja produkternas livslängd.

– I det stora hela så ser vi positivt på det här. Service är en viktig del av vår verksamhet och vi har redan den policyn att vi hellre reparerar än säljer nytt, säger Tom Kecklund vid Multitronic.

– Som helhet är det här är en positiv sak. Vi har också länge velat förlänga livslängden på produkterna. Att förlänga produktens livslängd är en bra sak, säger Juha-Mikko Saviluoto vid Power.

”Vi är mycket positiva till detta, det nya regelverket ligger i linje med våra egna mål och värderingar för hållbar utveckling”, meddelar kedjan Clas Ohlson per mejl.

Enligt Europeiska kommissionens utredning skulle den europeiska konsumenten i medeltal spara 25 euro per år om förslaget blir lag.

– Jag tror absolut att det kommer att vara möjligt att spara genom att reparera. Jag tror att tillverkarna i det stora hela satsar på att utveckla sina produkter så att de ska bli enklare att reparera, säger Saviluoto.

– Jag tror att det helt säkert går att tjäna pengar på att reparera istället för att kasta. I en hel del fall handlar det också om att man inte är medveten om den möjligheten, säger Kecklund.

– Mycket kan också repareras efter att garantin har gått ut, säger Saviluoto.

En mobiltelefon, öppnad, en repartör använder en skruvmejsel på mobildetefonen.
Bildtext Enligt Statistikcentralen fanns det vid årsskiftet 2 285 företag som som sysslade med reparationer av datorer, hushållsartiklar och personliga artiklar.
Bild: Jakob Berg / Alamy / All Over Press

Ser ni att förslaget hotar er lönsamhet? Säljer ni hellre reparationer eller nya produkter?

– Vi utför inte reparationer själv, även om vi erbjuder service via våra samarbetspartner. Vi vill naturligtvis erbjuda kunderna den möjligheten. I det stora hela orsakar det nog inga stora förändringar i vår verksamhet, säger Saviluoto.

– Från alla perspektiv så reparerar vi hellre. Också rent ekonomiskt, säger Kecklund.

Också företaget Clas Ohlson meddelar att reparationer är en viktig del av deras verksamhet.

Slit och släng har flera dimensioner

Europeiska kommissionens förslag är riktat mot tillverkarna. Men en hel del elektronikskrot produceras på konsumenternas egna initiativ.

– Jag tror att det handlar om att man återanvänder eller tar till vara så långt som det är möjligt. Mycket av vårt samhälle bygger på att man får sin produkt snabbt. En dammsugare kanske man klarar sig utan i två veckor medan den är på reparation. Men inte en telefon, säger Kecklund.

Kundens val att köpa förmånliga produkter kan också dödförklara framtida reparationsutsikter.

– Produktens värde kan ha en stor inverkan på hur mycket man kan spara genom att reparera. Om det är frågan om en 50 euros produkt så är det en annan sak, säger Saviluoto.

– Ganska ofta när kunder kommer in med en billig produkt under garanti så ger vi en ny i stället för att reparera den, säger Kecklund, som tillägger att returer i sådana fall skickas vidare till tillverkaren.

De finländska konsumenternas förmån: Två miljarder euro

Enligt utredningen skulle åtgärderna gynna europeiska konsumenter med 176,5 miljarder euro över 15 års tid. Enkelt räknat är Finlands del av kakan ungefär två miljarder euro. Samtidigt skulle atmosfären besparas från 18,4 miljoner ton koldioxid.

Enligt Statistikcentralen har mängden elektronikskrot ökat de senaste åren. Den senaste statistiken, från år 2021, vittnar om att medelfinländaren gör sig av med 14,2 kilogram elektronik årligen.

Mängden avfall ökar. Den senaste datan är från 2021, 78 868 ton kommunalt insamlat avfall av el- och elektronikskrot.
Bildtext År 2021 slängde medelfinländaren 14,2 kilo elektronik.

Diskussion om artikeln